Чт. Апр 25th, 2024

"Якщо би церква закликала до повстання, то владі був би кінець" - релігієзнавецьКерівництво Української Греко-католицької церкви отримало від Міністерства культури України офіційний лист за підписом заступника міністра Т.Г. Кохана. У ньому міністерство вказує на порушення представниками УГКЦ законодавства, оскільки вони проводять богослужіння на Майдані Незалежності. Порушення, на думку міністерства, полягає в тому, що обряди проводяться не у визначених законом місцях: в культових будівлях і на прилеглій території, у місцях паломництва, установах релігійних організацій, на кладовищах, в місцях окремих поховань і крематоріях, квартирах і будинках громадян. З огляду на це, міністерство попереджає, що подальша така діяльність священників УГКЦ «може стати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».

— Богослужіння на Майдані почали проводити після побиття студентів 30 листопада. Вони сильно вплинули на мирний характер протестів. Якби цього не було, то у нас була би громадянська війна, — висловив думку в інтерв’ю Gazeta.ua релігієзнавець, доктор філософських наук Юрій Чорноморець. — Влада мала б ти нагородити УГКЦ за сприяння миротворчої атмосфери під час політичної кризи.

Чи вбачаєте порушення вимог законодавства України в проведенні богослужінь на Майдані, як на цьому наголошують в Мінкульті? І чи може влада реально вимагати їх припинення?

— Ці погрози доволі нереалістичні. Згідно зі статтею 16 має бути особа, яка відповідає за таке порушення. Тут стоїть намет, до якого звертаються громадяни. Тобто немає парафії, громади, монастиря, які би несли відповідальність за нього. Відповідно не можна нікого зняти із реєстрації. Всю церкву також не можна зняти, бо вона не має статусу юридичної особи. Вся погроза пуста. Крім того, у нас є тисячі порушень, коли представники різних релігійних рухів шкодять фізичному чи духовному здоров’ю громадян. Проте, тоді чомусь держава не звертає на те увагу. Є кричущі випадки, коли люди роками розпалюють міжрелігійну та міжнаціональну ворожнечу. І знову ніхто не звертає на це увагу. Переконаний, що тут немає порушення вимог законодавства України. Незрозуміло в чому саме склад злочину. В тому, що надавались пасторські послуги? А в чому тут злочин? Чи в тому, що ятку встановили? Але ж її не церква встановлювала.

З чим пов’язуєте таку вибіркову реакцію?

— Це або неграмотний крок, або просто провокація проти влади. Взагалі влада тримається завдяки тому, що церква закликає до миру. Якщо вони призвуть до повстання (хоча б католицька церква), то владі буде кінець. Як це наприклад було на Філіппінах, коли повстання очолив кардинал.

Як би влада мала діяти?

— Треба було інакше вести діалог та працювати із церквою. В таких випадках завжди знаходили можливість поговорити, тому що той же патріарх Святослав завжди готовий до діалогу. Можна було би з ним спокійно говорити, а не давити. Церква — це великий організм. В даному випадку, греко-католики — це 5 мільйонів українців, тому не можна давити на почуття людей. Треба культурно вести діалог: прийти в гості, вислухати аргументи. Бо так грубо навіть за радянської влади не чинили.

До чого може призвести така поведінка міністерства?

— Це ганьбить державу, не несе загрози для церкви. Така поведінка матиме наслідки. А саме — озлоблення людей на владу. Однозначно, авторитет УГКЦ виросте.

Для чого влада вдалась до таких методів?

— У нас так часто робиться. Причина в простій безграмотності в релігійній політиці. Її останніми роками дуже багато. Церкви не часто жаліються. Просто зараз політичний контекст виник. Не можна було змовчати. Але влада часто робить ляпи, що не робить їй честі. Це ганебне явище.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oscar David Oscar
Oscar David Oscar
10 лет назад

DAVNO PORA VSEM UKRAINCAM VOSSTAT PROTIV KLANA VOROV YANUKOVICH — AXMETOV,. ETO VORI V ZAKONE VORYIYT MILIARDAMI.. V STRANE BESPREDEL.. MILICII. RAZGUL MAFII. DONECK PROTIV KLANA YANUKOVICH — AXMETOV

1
0
Would love your thoughts, please comment.x