Чт. Апр 25th, 2024

"Такі, як Ахметов, Новінський, чи Єфремов - хочуть феодалізації" - ГараньНадаючи Донбасу право обирати своїх кандидатів на посаду губернаторів, Україна ризикує отримати «країну в країні». Для того, щоб цього не сталося потрібно проводитися децентралізацію влади.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав професор політології Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань.

«Коли Ахметов, Новінський, чи Єфремов кажуть, мовляв, дайте нам автономію. Дайте можливість обирати керівників областей — це насправді феодалізація. У цьому випадку вони не хочуть реформи місцевого самоврядування. А хочуть збільшення повноважень на рівні області. Тому повинна проводитися децентралізація. Базовою основою для децентралізації має бути громада — селище, місто, а не область», — пояснив Гарань.

Він також зауважив, що зараз рай- та облради позбавлені своїх виконкомів. «Виконавча влада сконцентрована у держадміністраціях. Це не правильно».

«Облдержадміністрації та райдержадміністрації повинні зберегти за собою контролюючу функцію за дотриманням законності. А рай- та облради мають отримати свої виконкоми, — переконаний — експерт. Тобто має бути зміна функцій — не потрібно віддавати всю владу губернаторам».

Водночас, на думку Гараня, ніяких прямих виборів керівників областей не повинно бути. «Це те, що нам нав’язує Росія. Бо це шлях до феодалізації», — сказав експерт.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x