Чт. Апр 25th, 2024

Анексія Криму фактично почала руйнацію системи міжнародних договорів, а отже поставила під загрозу світовий порядок. Кримська криза оголила проблеми світової політики та всієї системи міжнародних відносин. В першу чергу вона продемонструвала слабкість і неготовність ООН вирішувати навіть регіональні конфлікти. Схоже, Організацію Об’єднаних Націй у її нинішньому варіанті неминуче чекає крах – коли авторитарні і напівавторитарні країни можуть одним голосом заблокувати рішення, які підтримує більшість держав-членів, ефективність такої організації можна помножити на нуль. Історичні перспективи ООН є точно такими, якими були перспективи у її попередниці – Ліги Націй в 1938 році, коли гітлерівська Німеччина анексувала Австрію.

Очевидно, що навіть гіпотетичне виключення Росії з ООН за великим рахунком не дасть ніякого ефекту, окрім, хіба, психологічного. Це щось на зразок того, як в школі учні оголошують бойкот місцевому хулігану. Але що з того – він, читай Росія, — стає від того ще більш злим і жорстоким. Свого часу СРСР виключили з Ліги Націй за війну з Фінляндією, але це не завадило через 5 років Сталіну вїхати в Європу «на коні». Кривавому коні.

У Росії навіть у разі виключення з ООН знайдуться союзники – такі ж архаїчні, тоталітарні, ображені на світ політичні режими Північної Кореї, Венесуели, Білорусі, Ірану, Афганістану і ще якого-небудь Нікарагуа.

Зараз радше варто говорити про інше – про повернення до біполярного світу, до часів «холодної війни», де відсіч агресору може дати лише згуртований і безкомпромісний до опонентів західний світ. Лише НАТО в такій системі координат може відіграти ту роль, яку воно відігравало для демократичного світу з 1949 по 1991 рр.

Тільки тепер в активну боротьбу з диктаторськими режимам західному світу доведеться залучати не лиш країни Європи і Північної Америки. В нову світову коаліцію на противагу нахабним деспотам треба буде брати і Австралію, і Японію, і Ізраїль, і деякі країни Латинської Америки, і Україну з країнами Закавказзя – Грузією і Азербайджаном.

Якщо таку коаліцію створено не буде, то світ отримає незворотні регіональні конфлікти, що можуть перерости в Третю світову війну.

Це буде виглядати приблизно так:

Якщо зараз Захід займе таку саму позицію, як і в ситуації з Грузією в 2008 році, то незабаром Абхазія, Придністров’я та Південна Осетія захочуть увійти до складу Росії. Путін опиниться перед дилемою – або послідовно «приєднувати» «іконно рускіє зємлі» до РФ, або комусь відмовити, що автоматичне розпочне процес відторгнення місцевих еліт від Росії. Путін цього не потерпить, отже, приймати доведеться всіх. В цей же момент Молдова оголосить протест і почне переговори про входження до складу Румунії. Паралельно розконсервується конфлікт в Нагірному Карабасі. За економічної підтримки Туреччини Азербайджан зможе підготувати армію, яка без проблем впорається і з армією Карабаху, і з армією Вірменії. Остання покличе на поміч Росію – а до кого ж іще їй звертатися? Путін буде змушений втрутитися – бо якщо вірмен залишити напризволяще, то хто ж тоді ще підтримає різні нелегітимні зміни на карті Європи, що їх інспірував Кремль.

Фактично, Росія буде діяти на два фронти, але таке нахабство не будуть терпіти окремі країни – союзники США та Європи. Так, Туреччина «під шумок» захоче відібрати деякі території у Вірменії. В цей же час диктаторські та терористичні режими Близького Сходу можуть розпочати агресію проти Ізраїлю. В ситуації військової напруги на сході Європи, Закавказзі та Близькому Сході, Індія та Пакистан повернуться до з’ясування стосунків щодо ряду спірних територій. Полум’я війни перекинеться на весь континент. І тут вже ані США, ані НАТО не зарадять.

Щоб цього не сталося, Захід має чимшвидше подивитися правді у вічі – в світі розпочалася нова холодна війна. Лише повернення Криму до складу України, а також прийняття нашої держави, а також Грузії і Молдови до НАТО, а потім і до ЄС зможе зцементувати крихку структуру сучасного світового порядку. І щоб не вдаватися до військових дій, Росію необхідно поставити на коліна економічним ембарго, в першу чергу – ембарго на експорт та імпорт озброєнь та експорт енергоносіїв. В цей же час НАТО необхідно розпочати військову операцію проти режиму Башара Асада в Сирії. Захід має дати зрозуміти Путіну, що чекатиме на диктаторів, яким начхати на дотримання норм міжнародного права. Військова операція в Сирії має зробити Путіна більш поступливим в питанні Криму.

Інакше світ неминуче отримає цілу низку нових регіональних конфліктів, що матимуть всі шанси перерости в один глобальний.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
5 комментариев
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sirkovovk
sirkovovk
10 лет назад

Да уж пускай начинает! Если считает что их не коснется. Мы взорвем все атомные станции не только у себя.

Олег
Олег
10 лет назад
Reply to  sirkovovk

…Надо было уже давно об этом намекнуть…Страну у которой 15 атомных реакторов не так просто победить..

PoorOldSammy
PoorOldSammy
10 лет назад

Непогано проплаченная НАТО-вская агитка. Наверное, баксов 500 за эту статейку аффтор отымел. Адреском не поделится? Я б тоже не отказался что-нибудь похожее наваять. Очень гроши нужны…

Олег
Олег
10 лет назад
Reply to  PoorOldSammy

…Если нужны » гроши», то обращайся к агентам ФСБ….они троллям наверное хорошо платят…Будешь оды писать Путину…

PoorOldSammy
PoorOldSammy
10 лет назад
Reply to  Олег

Не, писать оды я никому не люблю. Я предпочитаю оратории… Просто меня умиляет, что 2/3 статей здесь — даже не скрываемая проплаченная «заказуха» и брехливое агитационное г-но. Это ж как надо не уважать читателя, чтобы впаривать ему этот первобытный примитив! И, увы, не только на этом сайте… Читаю здесь только потому, что на других сайтах — даже 1/3 не набирается более-менее объективных материалов

5
0
Would love your thoughts, please comment.x