Вт. Апр 23rd, 2024

Леонід Кучма : «Краще поганий мир...»В ексклюзивному інтерв’ю для газети «Галичина» екс-президент України Леонід Кучма (1994—2005 роки), який позавчора відвідав Івано-Франківщину, наголосив, що українці не помилилися з вибором нового президента, зазначив, що сьогодні немає механізму розпуску парламенту, і пояснив, чому свого часу призначав Віктора Януковича на високі державні посади.

— Українці обрали нового президента. Як оцінюєте їхній вибір?

— Думаю, що українці не помилилися, обрали правильно. У нинішній ситуації Порошенко — з тих кандидатів, які були, — напевно, в змозі зробити щось позитивне для України, бо він профі. і як політик, і в економіці він працював багато, і в уряді був, і секретарем РНБО. А в цій ситуації повинен бути професіонал.

— А за якого кандидата на президентський пост ви віддали свій голос?

— Я віддав свій голос за Порошенка. А в Києві — за Кличка, із врахуванням того, що він стільки зробив для іміджу України, що жоден політик сьогодні зробити не зміг, і навіть Міністерство закордонних справ.

— З огляду на свій досвід керівництва державою, як оцінюєте шанси Петра Порошенка змінити країну?

— Знаєте, ситуація сьогодні дуже складна. Я думаю, у нього є таке бажання. Але він не буде декларувати людям, що обов’язково це зробить, проте казатиме, що докладе максимум зусиль для цього. Занадто багато за всім цим стоїть. і якщо б це залежало лише від України й українців, я б сказав: так. Адже потрібно враховувати, що за нами стоїть така потужна сила, як Росія, яка має свої погляди на місце України в світі, що в Україні є також багато таких, які бачать себе неукраїнцями і роблять все для цього…

— Що би ви порадили П. Порошенкові зробити передовсім?

— Треба почати з Києва, навести там порядок. Бо все-таки українці, і на сході — особливо, дивляться на те, що відбувається в Києві. Я не кажу, що в Києві треба взяти і всіх розігнати. Повинно слово дійти до тих, хто там перебуває: покажімо приклад для всієї України, щоб інші діяли так, як ви дієте. Я переконаний, що цей крок, так би мовити, значно понизить температуру в країні. А нам це обов’язково потрібно.

— Свого часу ви призначали Віктора Януковича на посаду голови Донецької облдержадміністрації, а згодом — прем’єр-міністром України. Як нині, з відстані часу, оцінюєте свої призначення?

— Він був одним із найкращих голів ОДА. Перед тим працював заступником голови ОДА, його рекомендували «всі і вся». і я дивився з тієї точки зору, що Донбас завжди був складним. Але все-таки вдавалося тримати стабільність на Донбасі. Це для України і на той час було дуже важливо, бо ми з вами знаємо, що багато чого розпочиналося з Донбасу. Мій попередник Кравчук разом із парламентом пішов через те, що шахтарі сказали: «Хлопці, досить!».

А щодо прем’єрства, то… ви знаєте, що призначення прем’єр-міністра завжди залежало від парламенту. і на той час настільки сильною була команда зі східної і південної України, у тому числі й з Донбасу, що я повинен був прислухатись до їхньої думки. Але все-таки люди його вдруге обрали, то не все у ньому було таким поганим, як в останні роки. Але ж останніми роками він щось, вибачте, з глузду з’їхав. Ото й результат такий.

— Якою бачите формулу примирення на сході України?

— Я за той шлях, який пропонує уряд, аби якомога більше повноважень віддати регіонам. Але федеративний устрій, який дехто пропонує, відкидаю цілком.

— Чи були ефективними дії влади від самого початку заворушень на сході?

— Коли в нас це сталося з Кримом, треба було всі зусилля зосередити на Донбасі, не чекати, поки там розгориться вогнище.

— Пане президенте, як ви ставитеся до ідеї розпуску парламенту?

— Сьогодні немає механізму розпуску парламенту. Силовим шляхом — в жодному разі не можна. Треба шукати конституційний. Чи там 150 депутатів повинні подати заяви, як це вже у нас було у 2007 році. і знову ж таки, вибори до парламенту сьогодні проводити не можна, бо ми залишимося без депутатів з Донбасу. Що це буде за Верховна Рада? Отож треба навести порядок на Донбасі, а потім проводити парламентські вибори,домовившись із основними політичними силами. В іншому разі країну будуть заганяти в глухий кут. і, крім того, президентові потрібно мати в парламенті підтримку, бо в нас — парламентсько-президентська модель.

— Як ви вважаєте, повернення Криму Україні — це міф?

— В цій ситуації — міф. Я розумію, що ми ніколи не погодимось із цим. Але у нас нема ніяких механізмів для того, щоб повернути Крим. і приклади — Придністров’я, Абхазія, Південна Осетія, Карабах. А чи хоч щось зробили для цього Європа чи Америка? Ні. Те саме буде з нами.

— Ви брали участь у загальнонаціональних «круглих столах» єдності. Які уроки винесли з них?

— Я думаю, що краще поганий мир, ніж добра війна. Учасники «круглих столів» прагнули почути одне одного. і, як бачите, ця зараза не розповзлася по інших регіонах, по тому ж Харкову, Миколаївщині, Херсонщині. Це впливає на думку людей, це дуже корисна річ, пише blitz.if.ua.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
феникс
феникс
9 лет назад

Откровенная ложь и неискренность от лузера дважды преза !!!
Это он с медведчуком вытащил донецкую ОПГ во власть, чтобы сохранить за собой 2-й срок !!! Это его грех перед Богом и Украиной !!!А за «столами» у донбасской ОПГ только свои шкурные интересы — бабло и даже война им подходит… А рабское неселение и так всегда под ними было и дальше хочет паханата !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x