Пт. Апр 26th, 2024

Анклави запеклого озброєного опору діям центральної влади в різних містах Донбасу збережуться як мінімум протягом трьох місяців, а потім всі сторони конфлікту усвідомлять реальний стан справ і почнуть шукати шляхи до врегулювання ситуації.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив керівник соціологічної служби «Український барометр» політолог Віктор Небоженко.

«На жаль, у мене сумний прогноз — попереду ще три місяці жорстокості, а потім Україна зрозуміє, що вона не може отримати повний контроль над Донецьком і Луганськом, Путін зрозуміє, що не може реалізувати свої плани на сході України, і як практична людина вмить віддасть команду про припинення підтримки сепаратистів, а Донецьк і Луганськ зрозуміють, що Росія їх зрадила, і опір закінчиться, як будь-який африканський опір», — сказав Небоженко.

Він додав, що не випадково зараз багато дипломатів говорять навіть не про весь Донбас, а про окремі міста Донецької і Луганської області як про сектор Газа. «Там (на Донбасі. — Ред.) з’являться «сектор Красний Луч», «сектор Донецьк», причому не все місто, а припустім, чверть, і так далі. Такі анклави озброєного опору — це наше майбутнє», — прогнозує політолог.

У цьому контексті Небоженко зазначив, що найближчі три місяці будуть надзвичайно складними для України, оскільки будуть гинути люди з одного й іншого боку. Водночас, на його думку, в даний момент на Донбасі немає з ким вести переговори, а через три місяці настане певна рівновага сил і в середовищі сепаратистів з’являться нові люди, які скажуть, мовляв, для збереження наших сімей, для збереження миру треба розпочати переговорний процес. «Це закони міжнародної конфліктології», — констатував політолог.

Він також звернув увагу на те, що після 11 травня багато бізнесменів з Донецької і Луганської областей потрапляють під загрозу застосування міжнародних санкцій у зв’язку якщо не з прямою, то непрямою підтримкою проведення «референдуму» з розколу країни. Небоженко вважає, що вони також пропонуватимуть центральній владі свої варіанти врегулювання ситуації на Донбасі.

На його думку, зараз першочергове завдання — добитися припинення стрілянини в цьому регіоні. Водночас він зазначив, що з тими радикальними сепаратистами, які вже перейшли межу і причетні до викрадень людей, вбивств і розбою, не можна ні про що домовлятися. «Їх потрібно стримувати, нейтралізовувати, вони мають бути якщо не знищені, то, принаймні, мають припинити бойові дії», — впевнений Небоженко.

Після цього центральній владі потрібно розмовляти з кожним містом Донецької і Луганської області окремо, тому що в кожному з них «своя влада», вважає політолог.

Він також порадив владі під час цих переговорів враховувати той факт, що на сході більша частина людей дійсно орієнтовані на Росію і не люблять Київ, тому що місцеві феодали 20 років виховували людей у тому дусі, що «ми тут особливі, а там хохли». Крім того, на Донбасі є маса людей, які просто незадоволені страшенно важкими умовами життя й обстановкою в регіоні.

«Більшість людей — заручники ситуації», — констатував Небоженко.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
фенікс
фенікс
9 лет назад

Комуняки та ригоуроди «вирощували» на Донбасі цілі покоління безправних рабів !!! Що цікаво, поки був донецький «золотоунітазник» зі своєю ОПГ, який обіцяв «усіх почути», Донбас не волав, що «влада їх не чує» … А нині, коли ціною життів кращих синів України, з ганьбою прогнали гопників-проффесіоналів , бо натерпілися всі громадяни України — похапали стволи та гранатомети і стали «круті рєволюціонєри»,які хочуть манни небесної від путлерка. В своїй хаті треба бути самим гідними господарями, а не шукати собі тиранів — то ахметок з єфремками, то путлєрків.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x