Пт. Апр 26th, 2024

Щоб зробити українські шахти безпечними, потрібно 1,5 млрд грн – експертНа забезпечення українських шахт системами безпеки «УТАС» необхідно близько 1,5 млрд грн. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів перший заступник голови Незалежної профспілки гірників України Анатолій Акімочкін.

За словами А.Акімочкіна, проблема забезпечення шахт системами безпеки назріла вже давно.

«Усе те обладнання, що сьогодні маємо на шахтах, нажаль вже давно застаріле, потребує модернізації. У нас сьогодні є потужні установки, краще яких нічого не придумали – системи «УТАС», які контролюють практично все – від питань безпеки до шкідливих факторів. Вона одночасно і контролює, і керує – якщо виникають небезпечні фактори, система миттєво все вимикає, що дає змогу уникнути виникненню серйозних ситуацій на підприємствах», — пояснив А.Акімочкін.

За його словами, на деяких шахтах система вже встановлена, ефективність її використання доведена досвідом.

«Система встановлена на 37 шахтах різної форми власності. Загалом у нас в Україні трохи більше 150 шахт, що працюють. Одна система в середньому коштує 11-15 млн грн, тобто можна підрахувати витрати і запланувати їх встановлення. Зрозуміло, що не на усіх одразу, можна протягом 10 років, але ми могли б повністю покрити цією системою усі вугільні підприємства. І це б призвело до суттєвих результатів, адже механізм «УТАС» дозволяє попередити втручання людського фактору у систему», — відзначив експерт.

Таким чином, впровадження системи на шахтах буде коштувати близько 1,5 млрд грн.

Нагадаємо, на шахті “Холодна Балка” Державного підприємства “Макіїввугілля” (Донецька область) ввели в експлуатацію Уніфіковану телекомунікаційну систему диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами й технологічними комплексами (УТАС).

Довідка: Головною метою та призначенням систем УТАС (Уніфіковані телекомунікаційні системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами й технологічними комплексами) є запобігання на вугільних підприємствах вибухів, пожеж, аварій, у тому числі з груповими нещасними випадками.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x