Чт. Апр 25th, 2024
Народні депутати надумали перекласти кредити боржників банків на плечі всіх платників податків. Пояснюють це тим, що багато людей, які позичали у фінустанов валютут, через курсову різницю тепер не можуть їх повернути.

Про це йдеться у сюжеті для перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK (що будня о 21:00) журналіста Наталії Пиртик.

Українці почали брати кредити у валюті починаючи з 2003 року. Дозвіл на це дав тодішній глава Нацбанку Сергій Тігіпко. З 2003-го по 2009-й доларові кредити були вигідні, адже банки видавали їх під удвічі менші відсотки, ніж гривневі. Біда лише в тому, що тоді позичальникам ніхто не пояснив ризики, які виникають через коливання курсу долара. А з того часу «зелений» подорожчав вдвічі.

«Я взяла доларовий кредит на житло ще перед кризою в 2008-му році і через курс долара повертаю його досі. Оскільки я отримую зарплату у гривнях, то повертати кредит набагато складніше, аніж декілька років до тому», – скаржиться пані Марія, боржниця банку.

Нардепи вирішили допомогти боржникам традиційним методом: 70% курсової різниці списати на Державний бюджет, тобто на плечі всіх платників податків.

«Це все треба узгодити з Міжнародним валютним фондом, оскільки там чітко сказали: якщо будь-яке списання буде, ми програму продовжувати з Україною не будемо. Тому що ситуація є абсолютно ідіотською», – пояснює член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
фенікс
фенікс
9 лет назад

Логика — спешим набрать кредитов и подаемся в банкроты — все равно платить из бюджета всем !!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x