Сб. Апр 27th, 2024

Польща готується до великої хвилі біженців з України

У Польщі жодна офіційна церемонія не проходить без згадки про Україну. Поляки уважно слідкують за подіями у свого східного сусіда і готуються до соціальних незручностей, пов’язаних із війною в Україні. Вони стривожені, прийшло розуміння, що війна в Україні – це справа кожного європейця, а збройний конфлікт — це, як і раніше, сувора реальність Східної Європи. Світ вже не повинен жити в ілюзіях.

Польща є найближчим західним сусідом України. Тому у випадку ще більшої ескалації подій саме їй прийдеться прийняти найбільший тягар по прийому біженців, пише PolskieRadio. З початку року понад тисячу українців вже попросили притулку у Польщі, зростає кількість осіб, що бажають отримати статус біженців у країнах Європи. Сьогодні це переважно переселенці із Сходу України.

Отримати статус біженця не так вже й легко. Необхідно подати заяву керівнику Управління у справах іноземців, яка розглядається окремо по кожному випадку. Виявляються особисті обставини, зазначені іноземцем та ситуація в країні, з якої емігрант приїжджає. Досить часто у консульстві відмовляють у наданні статусу біженця тим, хто втікає з Криму або із Донбасу через наявність обмежень у польському законодавстві. Мається на увазі наявність альтернативного внутрішнього витоку, коли іноземець може вільно жити в іншій частині країни походження.

На час розгляду заяви особи, які її подали мають гарантовану медичну опіку, місце для проживання і харчування. В спеціальних осередках проводяться навчання з польської мови, а діти отримують підручники і навчаються у школі. Крім цього, іноземці отримують кишенькові гроші. Однак Польща задовольняє менше 5% подань про статус біженця. Самі поляки зазначають, що їх юридичне право є дуже неприязним для іноземців, а для біженців тим більше. Статус біженця у цій країні можна очікувати декілька років. Для людей, які бажають легалізувати своє перебування у Польщі легше за все пройти ординарну процедуру для трудових мігрантів. Вона складна, однак все ж простіша за інші форми, у тому числі за отримання статусу біженця.

Тому українці використовують також інші способи еміграції. серед них єднання з родиною, пошук роботи волонтерство чи навчання.

Якщо говорити про чисельність, то українці найбільша національна група іммігрантів у Польщі. Вони становлять на сьогодні 31% усього загалу іноземців. Це близько 38 тисяч.

Враховуючи події в Україні, Польща готується до великої хвилі біженців.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x