Чт. Апр 18th, 2024

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію до 17 червня надати пояснення про обставини перетину російського кордону автобуса з дітьми-сиротами з міста Сніжне Донецької області. Про це під час брифінгу в Кабінеті міністрів України повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

«Стався інцидент, пов’язаний з викраденням дітей-сиріт терористами в Сніжному. Міністерство юстиції спільно з правозахисниками підготувало і подало заяву до ЄСПЛ у порядку, визначеному Правилом 39 Конвенції «Про захист прав людини», а саме — прийняття невідкладних заходів у разі існування загрози для життя, прав і свобод людини», — повідомив Павло Петренко.

За словами міністра, дії російської сторони порушують низку міждержавних і міжнародних угод і конвенцій.

«Ми звернулися до Російської Федерації з заявою, де відзначаємо, що російська сторона, крім Конвенції про права людини, порушила низку міжнародних договорів, що стосуються зобов’язань держави не здійснювати заходи щодо насильницького вивезення осіб та співпраці з терористами. Мова йде, зокрема, про конвенцію ООН щодо захисту прав дітей і Декларації Генеральної Асамблеї ООН щодо протидії насильницького вивезення людей », — зазначив глава Мін’юсту.

Раніше повідомлялося, що 12 червня в Донецьку невідомі захопили автобус з 25 дітьми, який прямував в Дніпропетровську область. МЗС України заявило, що 16 сиріт знаходилися на території Ростовської області Росії.

Українська влада наголошує, що дітей вивезли без відповідних дозвільних документів, а лише за копіями свідоцтв про народження, при цьому також були вивезені два вихователя.

МЗС України направило уповноваженому з прав дитини в Росії Павлу Астахову ноту з вимогою повернути дітей назад.

Вночі на турбазу приїхав консул України Віталій Москаленко і після двогодинного спілкування з вихователями написав заяву в поліцію про насильне утримання дітей.

Повідомляється, що в даний час діти у супроводі Москаленко вже повернулися в Україну. Літак з викраденими дітьми, яких незаконно вивезли на територію Росії, 13 червня о 23:10 приземлився в Дніпропетровську. Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x