Ср. Апр 24th, 2024

Чи варто очікувати штурму Майдану – ексклюзивні думкиВ опозиції заявили про те, що силова операція по відношенню до протестувальників на Майдані в Києві цілком реальна в ніч на 16 січня. Свої думки з цього приводу в ефірі радіостанції «Голос Столиці» висловили активіст Олександр Данилюк і соціолог Євген Копатько.

Активісти Майдану готуються до оборони. Вони впевнені: цієї ночі силовики збираються штурмувати євромайдан. Хоча в МВС таку інформацію спростували. Проте мітингувальники вважають: чим більше їх збереться на центральній площі столиці, тим меншою буде вірогідність застосування сили з боку правоохоронців. Про це «Голосу Столиці» заявив координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк:

«Є очевидне переміщення підрозділів правоохоронців, внутрішніх військ – це перше. Друге – те, що сьогодні адміністративний окружний суд Києва виніс заборону на проведення мирних зібрань парламентських партій в центрі Києва до 8 березня. І заяви міністра Лукаш також свідчать про те, що готується силове вирішення цього конфлікту. Але хочу сказати, що є заявка «Спільної справи», яка була першою подана ще 12 листопада минулого року – на проведення безстрокових акцій, перекриття доріг, встановлення наметів. Вона ніким не скасована і тому будь-які дії правоохоронців або інших осіб з розгону цього заходу будуть нами сприйматися як перешкоджання мирним зборам. Це кримінальний злочин, за який статтею 340 Кримінального Кодексу передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років. Відповідно до статті 36 КК у таких ситуаціях, громадяни мають право захищатися від протиправних посягань і навіть застосовувати фізичну силу до нападників. Будемо захищатися в силу наших можливостей. У нас нема вогнепальної зброї, тому що це акція мирна, значить будемо підручними засобами захищатися. Людей найбільше лякає можливість і далі жити в країні, де б’ють палицями по голові співробітники міліції, які мали би нас захищати».

Влада, у свою чергу, порушниками правопорядку вважає учасників євромайдану. Міністр юстиції Олена Лукаш заявила, що акції протесту, які проходять в Україні проти дій влади і на підтримку євроінтеграції, мають «яскраво виражений насильницький характер». Вона підкреслила, що мирні акції повинні переслідувати мирні цілі, а на мітингах зараз звучать заклики до блокування доріг, захоплення адмінбудівель і повалення чинної влади. У таких випадках правоохоронці мають повне право застосовувати силу для припинення незаконних дій мітингувальників.

Про те, якого повороту подій навколо євромайдану можна очікувати, «Голос Столиці» запитав у соціолога Євгена Копатька. Він припускає, що заяви про підготовлюваний з боку силовиків розгон євромайдану цієї ночі зроблені опозицією для мобілізації власних прихильників. «З іншого боку, я не думаю, що у влади є підстави для будь-яких силових дій», — вважає Копатько.

Зеленим світлом для розгону Майдану для правоохоронців стало рішення ЄСПЛ. Як заявила міністр юстиції Олена Лукаш, Європейський суд з прав людини відхилив клопотання про заборону уряду України втручатися в акції протесту. Нагадаємо, до Європейського суду в середині грудня звернулися учасники Майдану, пише newsradio.com.ua.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x