Пт. Мар 29th, 2024

На ТБ «Українська енергетична біржа» (УЕБ) було розроблено та успішно впроваджено новий інструмент для торгівлі, що немає аналогів в Україні серед усіх товарних бірж. На торги було виставлено 800 т скрапленого газу з боку нерезидентів, а покупці торгувалися не за допомогою пропозиції цін, а конкурували пропозиціями щодо премій чи дисконтів, які додаються до котирувань МОМ Argus SPBT DAF Brest+$25.

Предметом торгівлі є премія/дисконт до котирування МОМ Argus SPBT DAF Brest на дату оплати товару з базисами поставки CPT ст. Соловей, CPT ст. Суземка, CPT ст. Червоний Хутір. Учасники торгуються за фіксовану премію яка буде зазначена в договорі на поставку ресурсу до участі у торгах допускаються як нерезиденти так і резиденти.

Україна імпортує великі обсяги нафтопродуктів, а тому торги з таким інструментом дозволяють отримати додаткові обсяги, при цьому боротьба за премію дозволяє забезпечити ресурсом ті українські компанії, що найбільше його потребують.

На торги було виставлено 800 т скрапленого газу СПБТ (ДСТУ 4047:2001) — ресурс вересня 2016 року. Стартова ціна за одну метричну тону розраховується за формулою: МОМ Argus SPBT DAF Brest +25 $.

У вівторок, 30 вересня 2016 року, в ході торгів будо успішно розпродано весь обсяг скрапленого газу. При цьому середньозважена премія виросла більш ніж на 10 $ — до 35,8 $ за тону, а максимальна премія, з якою укладались угоди, склала 41 $ або на 16 $ вище за стартову ціну.

«Ми дуже довго готувалися до запуску торгів з таким інструментом. Було виконано величезний обсяг робіт, що дало нам розуміння, що такий продукт стане зрозумілим та затребуваним як на внутрішньому ринку, так і серед нерезидентів, — прокоментував результати генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко. — Сьогодні ми провели торги ресурсом однієї компанії-нерезидента, що повністю пройшла акредитацію на нашій біржі. Вже найближчим часом ми очікуємо розширення кола постачальників у рази. На сьогодні ми повністю задоволені результатами торгів та сподіваємось, що практика реалізації енергоресурсів з використанням диференціалів набере широку популярність серед учасників торгів в Україні. Торгівля диференціалами — це перший серйозний крок на шляху запровадження біржової торгівлі строковими контрактами (ф’ючерси опціони), що дозволить зробити ринок більш прогнозованим та ліквідним».

На думку спеціалістів УЕБ, біржові торги з формульним ціноутворенням — це прозорий механізм, який можуть використовувати для прозорої закупівлі енергоресурсів державні компанії, такі як Укрзалізниця. Це дозволить підвищити рівень операційного управління в державних компаніях та наблизити його до європейського, знівелювавши корупційну складову.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bacs
Bacs
7 лет назад

Нынче коррупция именуется пропозицией, а откаты — премией.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x