Чт. Апр 25th, 2024

Жодна з країн не допускає таких боргів— Вирішення енергетичних проблем залежатиме від політичних домовленостей між Києвом і Москвою, — каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, 33 роки. — Припинення газопостачання через нашу територію активізує переговорний процес у трикутнику Євросоюз — Україна — Росія, пише gazeta.ua.

— Російська ціна на газ — 485 доларів за тисячу кубів — завелика для України. Такою ціною Москва намагається тиснути на Київ. Змушує рахуватися з політичними інтересами Кремля. Якщо не знайдуть компромісу, влада може купувати газ в Європі на 100 доларів дешевше.

Поки що Європа займає пасивну позицію. Бо жодна з тамтешніх країн не допускає таких великих боргів за спожитий газ ($1,7 млрд. — «ГПУ»), як ми. Тому Брюссель і далі не втручатиметься. США говорять про допомогу. Та американський газ нам поки що не допоможе. В найкращому випадку, це можливо через два-три роки, не раніше.

Із травня маємо почати купувати газ, щоб закачувати в підземні сховища. Це потрібно не лише для потреб українців, а й для гарантування стабільного транзиту енергоресурсів в інші європейські держави.

Україна може вимагати перегляду обсягів закупівлі газу та зміни ціни. Росія наполягатиме на відшкодуванні боргів. Але сумніваюся, чи захоче якийсь суд брати ці справи до розгляду. Бо будь-яке рішення сприймуть як політичне.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x