Чт. Мар 28th, 2024

Відсторонений від влади екс-президент України Віктор Янукович, який втік до Росії, порушує федеральний закон «Про правове положення іноземних громадян у Російській Федерації». Згідно з ним, з 1 січня тривалість безперервного тимчасового перебування на території Росії іноземних громадян обмежено періодом 90 діб з кожних 180 діб.

На цю обставину звернула увагу Facebook-спільнота.

«Між іншим, сьогодні чи завтра спливають дозволені російським законодавством 90 днів перебування громадянина України В.Ф. Януковича на території Росії. Він має протягом цих двох днів обов’язково перетнути російсько-український кордон і поставити позначку про виїзд з Росії і в’їзд у неї. Треба на всі пропускні прикордонні пункти відправити автоматників чи делегації з хлібом-сіллю», — написала одна з користувачок.

Оскільки ситуація, з одного боку, є нестандартною, та й точку відліку цих 90 днів у випадку Януковича визначити складно, а з другого, закон є закон, Укрінформ звернувся по коментарі до представників офіційних органів влади.

У МЗС України кореспондентові агентства заявили, що це питання не в їхній компетенції, і порадили звертатися до російських профільних відомств.

У ГПУ Укрінформ запевнили, що займаються цим питанням, і зазначили, що офіційна реакція з цього приводу може бути найближчим часом.

Заступник голови СБУ Віктор Ягун у відповідь на запитання кореспондента агентства, чи очікує Служба безпеки перетину кордону Януковичем у зв’язку із закінченням 90-денного терміну його перебування в РФ, зазначив, що хоча на це й не розраховує, але «до всього готова».

«Ми до всього готові. Навіть до того, що він мав прийти на виборчу дільницю і проголосувати за одного з кандидатів. Адже він каже, що він у свого товариша у Ростові-на-Дону, тобто міг це зробити. Ми чекаємо, але він не приїде», — переконаний Ягун.

Нагадаємо: після кривавих подій на Майдані у лютому Віктор Янукович втік до Росії. При цьому точна інформація щодо дати та обставин переходу ним державного кордону залишається невідомою.

Відповідно до журналістських розслідувань, після втечі з Межигір’я 21 лютого Янукович вирушив у Харків, звідки наступного дня вилетів до Донецька. Після невдалої спроби втекти в Росію через Донецький аеропорт, він виїхав до Криму, де був помічений у Ялті 23 лютого. В той же день близько півночі у одній з бухт Севастополя його зустріли морпіхи зі складу ЧФ РФ і посадили на десантний катер, а вже через добу екс-президент-втікач прибув до Новоросійська. Вперше після втечі Віктор Янукович з’явився в ефірі ЗМІ під час прес-конференції в Ростові-на-Дону 28 лютого.

Правоохоронними органами України Віктор Янукович оголошений у міжнародний розшук. На початку березня Генпрокуратура України відкрила чотири кримінальні провадження проти Януковича, в тому числі — за публічні заклики до захоплення державної влади у країні. Генеральна прокуратура України зверталася до своїх російських колег з проханням екстрадувати з території Росії в Україну Януковича, який самоусунувся від повноважень, однак генпрокуратура РФ відмовилася.

18 квітня прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков в ефірі телеканалу «Россия 1» заявив, що Янукович змушений перебувати під захистом російської держави, оскільки його життю загрожує небезпека, і може перебувати в РФ абсолютно вільно.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
proffesorpatriot
proffesorpatriot
9 лет назад

Ну он же не гражданин Украины. Его ПУТЛЕР СДЕЛАЛ КАЦАПОСТАНОВЦЕМ ДАВНО, в обмен на сдачу Крыма

1
0
Would love your thoughts, please comment.x