Вт. Апр 23rd, 2024

Сполучені Штати Америки підтверджують перед урядом та народом України своє зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, що передбачено Будапештським меморандумом 1994 року.

Про це йдеться у спільній заяві України та США з нагоди проведення третього Саміту з ядерної безпеки у м. Гаага, повідомили у прес-службі МЗС України.

«Уряд Сполучених Штатів сьогодні підтверджує це зобов’язання новому урядові України та народу України, включаючи Крим», — наголошується у заяві.

При цьому США засуджують відмову Росії виконувати свої зобов’язання за Будапештським меморандумом та її односторонні військові дії в Україні. «Дії Росії підривають засади міжнародної безпекової архітектури та несуть загрозу миру та безпеці в Європі. Україна та Сполучені Штати Америки наголошують, що вони не визнаватимуть протиправну спробу Росії анексувати Крим. Крим є складовою частиною України», — йдеться у спільній заяві.

Крім того, як підкреслюється у документі, Україна та Сполучені Штати Америки підтверджують дотримання своїх зобов’язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

«Україна і Сполучені Штати продовжуватимуть співпрацю із запобігання ядерному розповсюдженню шляхом посилення потенціалу України виявляти ядерні матеріали на її кордонах, надавати фізичний захист об’єктам, що мають ядерні або радіоактивні матеріали, та підтримувати відповідну систему експортного контролю з метою досягнення цілей Самітів з ядерної безпеки», — зазначається у заяві.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x