Ср. Апр 24th, 2024

У Європі визріває необхідність укладення договору, подібного до Гельсінських угод 1975 року. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Цибулько, коментуючи слова президента Петра Порошенка щодо підписання міжнародного договору, що гарантував би мир та безпеку.

«Це все таки має бути велика серйозна міжнародна кампанія. Давно вже визріває необхідність нового Гельсінкі (Гельсінські угоди 1975 року — ред.). Тобто підписання безпекової угоди, яка була підписана свого часу у Гельсінкі. Будапештський меморандум стосується самої України. Але зараз потрібна система гарантій, недоторканості кордону. Очевидно що з такою ідеєю багато українських лідерів зверталися до світу, розуміючи яку загрозу несе Росія світу. Але на звернення українських політиків, заяви політичних експертів, які говорили про загрозу Росії, європейський чинник — політики, експерти — був собі так, дивився дещо зверхньо і говорив, що Росія — цивілізована країна, вона нічого ніколи не допустить. От тепер ми дожили до часу, що наша правда виявилася. І за нашу правду нам потрібно терпіти і відвойовувати державний кордон», — наголосив він.

Цибулько вважає, що НАТО — також не вихід у даній ситуації, що склалася в країні.

«НАТО за своєю механікою — дуже складана система прийняття рішення. Вона завжди в певному результаті успішна. Але у ситуації, в якій опинилася Україна, сама логіка і принципи формування кінцевих рішень у НАТО, де голос кожен важливий (а це 28 країн), могли б забрати багато часу і фактично приносити Україні великі втрати. Мені здається, що за цією нейтральною риторикою щодо НАТО Порошенка намагається трішки зменшити страхи Донеччини і Луганщини щодо міжнародних перспектив України», — вважає він.

За його словами, країні потрібен союз з США.

«Хоча насправді у безпековому плані Україні необхідний українсько-американський союз — такий, якими є прямі союзи у Америки з Ізраїлю, Японією, Південною Кореєю. Оце нас найбільше на сьогоднішньому етапі влаштувало б. Мені здається, що Америка все починає робити, аби такий союз почав формуватися. Зараз є поки що поставки такого армійського невогневого забезпечення, але є готовність постачати зброю. І в Україну мають приїхати велика кількість інструкторів, які будуть фактично модернізувати Збройні сили», — додав Цибулько.

Нагадаємо, сьогодні відбулася інавгурація Петра Порошенка. Під час промови він заявив: «Я використаю свій дипломатичний досвід, щоб забезпечити підписання міжнародного договору, який прийшов би на заміну Будапештському меморандуму. Такий договір має надати прямі та надійні гарантії миру та безпеки — аж до військової підтримки в разі загрози територіальній цілісності».

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x