Чт. Апр 25th, 2024

Треба було активніше ловити російських диверсантів — експертВідповідні служби ще на початку кримського конфлікту повинні були активніше працювати щодо виявлення провокаторів і диверсантів із Росії, так званих «зелених чоловічків» на території Криму та на Сході і Півдні  України — вважає генерал армії, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. За результатами цих заходів виробити неспростовні докази, які Україна могла б пред’явити в тому числі і на Раді безпеки ООН на підтвердження факту  вторгнення російських військ у Крим, — сказав він в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.

     «Якщо є необхідність запобігти розростанню конфлікту, тим більше під час військових операцій, в першу чергу ведуться переговори на вищому політичному рівні. Якщо цей механізм не працює, а у нас це саме так, —  домовляються керівники військових відомств, командувачі видів збройних сил або командири з’єднань. Це світова практика. Ми цей механізм частково застосовували, проте недостатньо. Недостатньо ефективно це було», — зазначив експерт.

«Особливо на першому етапі, коли дійсно заходили представники військових частин Російської Федерації, маскувалися під самооборону і заходили на територію України. Зрозуміло, що в цей період треба було провести  заходи, аби ідентифікувати цих військових. Для цього мали активно працювати представники безпекового сектору і конкретно дати докази вторгнення  — і світу, і Росії, і Україні. Кажучи: хто є хто —  назвати конкретні частини, конкретні з’єднання, конкретних керівників військових частин тощо. Зрозуміло, що в деякій мірі це проводилося, але надзвичайно локально. І на Раді безпеки ООН, і на асамблеї ці факти могли б стати основним доказом того, що російське керівництво було нещирим і використовувало недостовірні факти, або взагалі формувало їх», — сказав Маломуж.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x