Чт. Апр 25th, 2024

Силовики, що відмовились їхати на схід України: зрадники чи прагматики?На схід та південь України прибувають спецпризначенці з західних регіонів країни. Які конкретно завдання вони виконуватимуть, вони не знають, пише dw.de.

Три десятки львівських спецпризначенців (колишній «Беркут») відмовилися виконувати наказ МВС, їхати охороняти громадський спокій на схід країни. За це їх покарали. «Проведено службове розслідування, звільнено 32 особи», — повідомив на прес-конференції у Львові начальник штабу управління міліції у Львівській області Юрій Гладун. Відмовлялися їхати через побутові причини: малі діти, жінка не пускає, а деякі хотіли, щоб їм за це окремо доплачували, пояснив керівник штабу. Загалом на схід вирушило близько півсотні львівських правоохоронців, додав він.

Звільнити не наважились?

Самі ж екс-беркутівці в анонімному інтерв’ю для DW розповідають, що станом на 9 травня офіційно нікого не звільнено, але на саботажників здійснюють тиск. «Нас відправляли в гарячі точки практично у спорядженні, яке ми одягаємо на щодень, — каже спецпризначенець. — Так звані побутові причини — це все блеф. Як і те, що хлопців звільнили, всі на місці, працюють».

Проблема ще й у тому, що спецпризначенці їдуть фактично без конкретно поставлених завдань: «Хлопцям тільки кажуть куди їдуть, а скільки будуть і що робитимуть ніхто не знає. Усе необхідне спорядження і засоби індивідуального захисту: зброю, бронежилети і інше обіцяють дати вже за місцем прибуття. Багатьох це не влаштовувало, одразу пішли на лікарняний», — каже співрозмовник. І веде далі: «Насправді, хлопці не знають, як себе поводити з сепаратистами, які одночасно є місцевими мешканцями, нас ніколи не вчили як реагувати коли терорист прикривається жінкою».

Деморалізовані спецпризначенці

В інтерв’ю DW співзасновник правозахисної громадської організації «Гармонія і порядок» Дмитро Гудима підтвердив, що спецпризначенців насправді не звільнили: «Мені відомо, що звільнень не було, це таке собі публічне застереження для саботажників. Очевидно, причини відмови були серйозними і люди змогли б поновитися на службу через суд». За спецпризначенців вступилася профспілка.

«А ще міліції бракує кадрів, особливо у спецпідрозділи», — розповів правозахисник Гудима. Водночас, експерт припускає, що справжні причини могли не називатися керівництвом міліції, аби не «відкривати карти» перед сепаратистами.

Правозахисник каже, що умови, в яких зараз перебувають львівські спецпризначенці на Луганщині сприяють деморалізації підрозділу. «Вони вже їхали з підірваним морально-бойовим духом, без спецзасобів для особистого захисту, та ще й на місці їм видали недостатньо протигазів, вогнегасників, застаріла зброя, вони пісок носять, щоб у разі чого гасити пожежу», — розповів голова правозахисної організації.

Ідеологічні конфлікти

Але найголовніше, каже він, це дислокація львівського підрозділу. «Вони на другому поверсі управління міліції, а на першому луганські міліціянти, які відкрито демонструють несприйняття «гостей». Через ідеологічні розбіжності навіть виникають конфлікти», — каже Гудима. За його інформацією, умови перебування львівського підрозділу, м’яко кажучи, не найкращі. «Тиждень службовці не мали змоги помитися, нещодавно їм дозволили закупити харчі у місті на випадок блокування управління, сплять всі на підлозі», — розповідає подробиці правозахисник.

На думку Гудими, поїздки екс-беркутівців на Майдан і на схід країни особливо не різняться у тому плані, що як в першому, так і в другому випадках вони достеменно не знали, де саме братимуть участь, і чим це закінчиться. Але на сході більше тривоги, каже він, бо львівські бійці без належних засобів захисту та в ідеологічному конфлікті з місцевими підрозділами. До того ж, навряд чи ці загони готували до протистоянь сепаратистам, розмірковує правозахисник, бо ніхто серйозно не розглядав можливої загрози цілісності держави.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
фенікс
фенікс
9 лет назад

Страшнее безумного существа — только полуумный. Это в духе аваковых и иже с ними — создать все условия для саботажа на государственном уровне, а затем «героически» бороться с собственных рук творением.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x