Вт. Апр 23rd, 2024

У Москві не вважають, що Росія своїми діями порушила Будапештський меморандум. Про це йдеться в заяві МЗС РФ.

«Росія на саміті ОБСЄ в Будапешті в 1994 р. і під час заходів «на полях» цього саміту не брала на себе зобов’язання примушувати частину України залишатися в її складі проти волі місцевого населення, а положення Будапештського меморандуму не поширюються на обставини, що стали наслідком дії внутрішньополітичних або соціально-економічних чинників», — стверджують дипломати.

Більш того, на думку Москви, «втрата Україною територіальної цілісності стала результатом складних внутрішніх процесів, до яких Росія та її зобов’язання щодо Будапештського меморандуму відношення не мають». У МЗС РФ вважають, що РФ дотримується передбачених у Будапештському меморандумі зобов’язань щодо поваги до суверенітету України, «чого не можна сказати про політику західних країн, які під час подій на Майдані цим суверенітетом відверто знехтували». Також там нагадали, що в Будапешті «одночасно з меморандумом було ухвалено спільну заяву керівників Росії, Великобританії, США і України, в якій серед іншого, підтверджувалася значимість зобов’язань в рамках ОБСЄ, покликаних протидіяти зростанню агресивного націоналізму та шовінізму».

«Українська сторона ці зобов’язання не виконала і впродовж багатьох років потурала зростанню вкрай агресивного націоналізму», — йдеться в заяві.

Крім того, МЗС РФ озвучив своє розуміння умов Будапештського меморандуму. «Спільним елементом Будапештського меморандуму і концепції «негативних гарантій» в класичному її розумінні є тільки зобов’язання не застосовувати і не загрожувати застосуванням ядерної зброї проти неядерних держав», — заявило російське відомство, додавши, що Україні застосуванням ядерної зброї не погрожували.

У МЗС вважають, що Росія жодним чином не порушила цю умову. «Заява про те, що дії Росії «підривають» режим ядерного нерозповсюдження, неспроможні і недобросовісні», — вважають вже відомі своїми одіозними заявами російські дипломати.

Як відомо, в 1994 році Україна добровільно відмовилася від третього за розміром арсеналу ядерної зброї під гарантії недоторканності своєї території та суверенітету. Гарантами в 1994 році виступили США, Великобританія та Росія. Пізніше до цього меморандуму приєдналися Франція і Китай. У 2014-му році 18 березня Росія фактично анексувала частину території України, оголосивши про «входження до складу РФ» Криму і Севастополя.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x