Пт. Апр 19th, 2024

Пропозицію ЛДПР розділити Україну не зрозуміли в ЄвропіРосійська Ліберально-демократична партія звернулася до Польщі, Румунії та Угорщини із закликом організувати процес приєднання до цих країн українських регіонів, пише bbc.co.uk.

У ЛДПР російським інформаційним агенціям заявили, що про «розділення України» не йдеться.

«Ми просто пропонували провести референдуми в суміжних з Україною територіях і домогтися проведення таких самих референдумів в низці українських регіонів, що раніше належали названим країнам», — цитує відповідь партії Інтерфакс.

Водночас на референдумі таки мало йтися, як сказано в листі ЛДПР, про приєднання українських територій, передає РИА Новости.

Лідер партії Володимир Жириновський і раніше пропонував «рухатися далі» після анексії Криму Росією. Подібні ідеї висловлювали й інші російські політики, як прихильники нинішньої влади, так і їх супротивники. Зокрема, про це заявив лідер руху «Інша Росія» Едуард Лимонов.

На думку російських і міжнародних експертів, жодної офіційної реакції на подібні заклики в країнах Східної Європи бути не може, але автори подібних звернень могли орієнтуватися на місцевих націоналістів.

Крім того, багато експертів і дипломатів вважають, що в будь-якому разі ставитися серйозно до заяви Володимира Жириновського не варто.

«Позбутися зайвої напруженості»

«Чому б у Польщі, Румунії, Угорщині не подумати про те, щоб домогтися проведення референдуму на територіях вищевказаних областей України, а також у суміжних регіонах Польщі, Румунії та Угорщини?»

Заява ЛДПР

Ймовірно, зміст листа, спрямованого до Варшави, Бухареста і Будапешта, був близьким до змісту повідомлення, опублікованого 17 березня на сайті ЛДПР.

Там сказано, що частина нинішніх регіонів України була включена до складу СРСР перед Другою світовою війною, і ці регіони, за словами ліберал-демократів, належали сусіднім країнам: Чернівецька область — Румунії; Волинська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Рівненська області — Польщі; Закарпаття — Угорщині.

«Чому б у Польщі, Румунії, Угорщині не подумати про те, щоб домогтися проведення референдуму на територіях вищевказаних областей України, а також у суміжних регіонах Польщі, Румунії та Угорщини?», — йдеться в тексті.

«Споконвічно українськими землями» ЛДПР називає «Київ, Чернігів, Суми, Полтаву, Житомир, Кременчук, Вінницю, Кіровоград».

«Центральна Україна в цьому випадку могла б звільнитися від зайвої напруженості», — йдеться в статті.

Важлива відповідь

У прес-службі МЗС Польщі, коментуючи звернення лідера ЛДПР, відзначили, що Жириновський отримає важливу відповідь. «Частина російської політичної еліти все ще думає категоріями пакту Молотова-Ріббентропа», — поскаржився прес-секретар МЗС Польщі Марчін Войцеховський.

Деякі польські політики зацікавилися станом психіки Жириновського. «Обурливо запропонувати Польщі участь у розділенні дружньої країни і зміні її кордонів. Тільки хвора уява могла породити таке», — зазначив радник польського президента Броніслава Коморовського Томаш Наленч.

Український МЗС також не став розглядати цю заяву всерйоз і засумнівався у психічному здоров’ї політика.

«Такі ідеї можуть виникнути тільки в якійсь хворій уяві. Я не думаю, що такі хворі ідеї потрібно коментувати. Я думаю, тут потрібно не до МЗС звертатися», — сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Як сказав в інтерв’ю BBC Україна польський експерт Роберт Шмигельський, «Жириновський скандально відомий у Польщі, і ніхто до його заяви серйозно не поставиться».

Український експерт Олексій Гарань теж заявив, що серйозно до таких заяв поставитися складно. Він назвав їх «зразком дурості і великодержавного російського угару».

«Якщо до цієї заяви в Росії поставилися серйозно, то це свідчить, що суспільство хворе», — сказав він.

Юрій Коргунюк, керівник відділу політології фонду «Індем»

Однак керівник відділу політології фонду «Індем» Юрій Коргунюк вважає, що ідеї ЛДПР часто є «барометром», за допомогою якого Кремль дивиться на громадську думку.

«Виборець у Жириновського специфічний: послухає, скаже: «От молодець! Як піклується про народ!». Так перевіряли і ставлення до закону про заборону губернаторських виборів, про який першими кричали в ЛДПР», — сказав експерт Російській службі Бі-бі-сі.

Володимир Жириновський вже не вперше висловлювався про можливе приєднання східних регіонів України до Росії.

Так 20 березня, коли Держдума затвердила анексію Криму Росією, ратифікувавши договір між Росією та невизнаною «Республікою Крим», лідер ЛДПР з парламентської трибуни закликав захопити і південно-східні, і південні материкові області України. «Нам потрібно далі рухатись!» — сказав пан Жириновський, і його підтримали деякі депутати.

Схожі ідеї висловлює і опозиціонер — лідер «Іншої Росії» Едуард Лимонов, який раніше очолював НБП, яку суд офіційно визнав екстремістською організацією. Він опублікував в Живому Журналі заклик до жителів Харкова «звернутися до Росії з проханням про захист».

Звернення до націоналістів

Російський політолог Павло Салін сказав в інтерв’ю BBC Україна, що ідеї, висловлені Жириновським, могли бути адресовані східноєвропейським націоналістам.

«Розрахунок звичайно робиться не на те, що офіційно ці країни погодяться, вони природно не погоджуватимуться з різних причин, розрахунок робиться на те, що в цих країнах позитивно відреагують націоналістичні кола, яким близька ідея історичного реваншизму», — сказав він.

У разі позитивного відгуку, сказав пан Салін, Москва могла б уявити ситуацію навколо Криму в іншому світлі — що в Європі є країни, які, навіть не підтримуючи Росію в цьому конкретному питанні, все таки мають схожі інтереси, і навіть щодо України.

Однак Роберт Шмигельський вважає, що жодного розуміння в Польщі така ініціатива зустріти не може навіть серед націоналістів.

«У польському Сеймі напевно таких сил немає. Польські націоналісти, які можливо думають, що було б добре, щоб Польща повернула собі Вільно і Львів, вони не представляють жодної сили в суспільстві. Але навіть якщо вони так думають, вони все одно налаштовані дуже антиросійськи», — сказав він.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x