Вт. Апр 23rd, 2024

Порошенко: Донеччина та Луганщина ризикують перетворитися на "міні-Сомалі"Кандидат у президенти України Петро Порошенко, який у четвер, 17 квітня, відвідав Європарламент, розповів DW про своє бачення врегулювання ситуації на сході країни, пише dw.de.

Deutsche Welle: Пане Порошенко, як Ви прокоментуєте резолюцію щодо ситуації в Україні, за яку в четвер, 17 квітня, проголосував Європарламент?

Петро Порошенко: Під час цього голосування Європарламент продемонстрував свою солідарність з Україною. Це дуже жорстка резолюція. У ній ідеться про застосування нового виду санкцій проти Росії. Вона закликає консолідувати усі зусилля ЄС для підтримки України у безпековій сфері і пришвидшити введення безвізового режиму між Євросоюзом та Україною. Той факт, що така увага була приділена Україні під час останнього засідання Європарламенту, і те, що всі політичні групи Європарламенту прийшли до компромісу з приводу тексту резолюції, говорить сам за себе.

Яких результатів Ви очікуєте від чотиристоронньої зустрічі щодо врегулювання ситуації в Україні, яка проходить у Женеві?

Ми не чекаємо великого прогресу від цих переговорів. Але добре, що вони взагалі відбулися, тому що ще вчора участь у них російської делегації була під питанням. Україна відкрита до компромісів. Я впевнений, що деескалації конфлікту можна досягти. Для цього треба зробити три речі. Перше: Росія повинна відкликати своїх диверсантів, які координують дії екстремістів та сепаратистів на сході України, що призводить до людських втрат і ставить під загрозу безпеку двох наших областей. Друге: відвести війська РФ від кордонів з Україною, щоб таким чином знизити напругу в наших відносинах. Третє: Держдума повинна скасувати свій дозвіл на застосування військової сили на території України. Виконання цих трьох пунктів дозволить нам напрацювати вже ті конкретні кроки, які сприятимуть подальшій стабілізації ситуації.

Ви підтримуєте прямі контакти з кимось з російських політиків?

За обставин, які наразі склалися, ні. Бо ситуація всередині російського політикуму на сьогодні надзвичайно складна. Але я підтримую зв’язки з громадськими та культурними діячами Росії.

Наскільки високою є ймовірність зриву президентських виборів 25 травня?

Така ймовірність існує. Бо в цьому і полягає головна мета російської операції в Україні — зрив президентської кампанії. Адже якщо вони продовжуватимуть ставити під сумнів легітимність української влади, можна буде вільно і далі скеровувати всі зусилля на дезінтеграцію України. Але ми цього не допустимо і робитимемо все можливе, щоб вибори пройшли, щоб українці показали, що вони підтримують реформи, безпеку, модернізацію, нову українську владу, якій довіряють непросте завдання виходу з кризи, що склалася.

На Вашу думку, тих зусиль, які на сьогодні вживає міжнародна спільнота, достатньо для того, щоб зупинити Росію?

Політика — це мистецтво можливого. Світ робить те, що може, але зупинити Росію повинні самі українці. Кожен має робити свою справу. Збройні сили — захищати українську державу від нападників, прикордонники — непорушність кордону, правоохоронні органи та сили спецпризначення — проводити антитерористичну операцію, затримувати екстремістів, які сіють сепаратистські настрої, тобто робити все для збереження територіальної цілісності країни.

«Геофактор»: чи впорається Україна з реформами? (04.04.2014)

А завдання політиків — пояснювати нашим громадянам у східних регіонах, що саме політики виступають гарантом їхньої безпеки, захисту прав, тому політикам треба довірити проведення реформ і децентралізації влади. Тільки за таких умов кожен зможе відчути себе у безпеці. Альтернативою такому підходу є перетворення Донецької та Луганської областей на «міні-Сомалі» — без влади і порядку, із озброєними бандитами на вулицях, зі звуками автоматних черг, мародерствами і тотальною руйнацією всіх суспільних інституцій.

от UKRNEWS24