Пт. Мар 29th, 2024

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що на майбутніх президентських виборах 3-5% голосів можуть стати вирішальними.

Таку думку він висловив у коментарі інформаційно-аналітичної програми «Події тижня» на телеканалі «Україна».

«Якщо ми говоримо про тих кандидатів, які претендують не на перемогу, а на участь, так званих технічних кандидатів, то у кожного з них своя мотивація. Багато з них йде у президенти, щоб почати вже свою парламентську кампанію, використовуючи ресурс можливостей президентських виборів, і підняти свій особистий рейтинг і рейтинг своїх політичних сил. Хтось йде, щоб відтягнути голоси в основних гравців перегонів. На цих виборах 3-5% голосів можуть вирішити, хто вийде у друге коло», — сказав він.

Черненко також вважає, що незареєстрований ЦВК кандидат від Інтернет партії Дарт Вейдер був би небезпечним персонажем українських виборчих перегонів.

«Дарт Вейдер не був небезпечним ні для кандидатів, ні для виборців, але був небезпечний для українських виборів. Чому? Для країни ці вибори дуже важливі, а такі персонажі вводять дискусію у клоунаду. Нині Україна стоїть перед вибором, який має бути свідомим, а ось такі медійні персонажі, звичайно, вони веселі та цікаві і ні на що не претендують, але через них з українських виборів за кордоном іноземна преса, російські ЗМІ робили б якесь шоу, а нині слід говорити про серйозні речі. Наша країна не в тій ситуації, щоб жартувати», — заявив Черненко.

Експерт звернув увагу, що нинішні вибори істотно відрізняються і відсутністю монополії на технічних кандидатів.

«Багато технічних кандидатів реєструвалося для того, щоб дістати право мати своїх представників у виборчих комісіях і, відповідно, продавати або дарувати свої квоти кандидатам, які на щось претендують. Така велика кількість технічних кандидатів дає нам підстави робити такий прогноз, що в комісіях у нас не буде збалансованого представництва кандидатів», — сказав він.

Але є, за словами Черненка, і відмінна риса від попередніх виборів — на попередніх парламентських, президентських виборах у нас була монополія на технічних кандидатів і відповідно на комісії.

«На цих виборах основні гравці мають своїх кілька серйозних кандидатів, кілька технічних, і це дасть змогу збалансувати їх представництво у комісіях. Хоча за такого розкладу є велика небезпека фальсифікацій, особливо у другому турі», — підсумував голова Комітету виборців.

Нагадаємо, позачергові президентські вибори в Україні відбудуться 25 травня.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x