Сб. Апр 27th, 2024

На сході України кояться безчинства, від Росії вимагають вплинути на сепаратистівУ Білому домі та Держдепі США вважають, що Росія повинна вплинути на сепаратистів сходу України. Вочевидь, це справді не завадило б – тим більше, тамтешні ЗМІ повідомляють про початок погромів, а в ОБСЄ заявляють про кричущу ситуацію з безпекою журналістів на Донбасі.

Представник Держдепу США Дженніфер Псакі заявила, що Росія має всі можливості впливати на прихильників федералізації на сході України, і тому повинна допомогти в реалізації женевських домовленостей. Про це з посиланням на прес-службу Держдепартаменту повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

«Ми вважаємо, що вони мають такий вплив, і що Росія допоможе в імплементації цієї угоди. У них є можливість впливати на сепаратистів», — сказала Псакі на брифінгу у Вашингтоні. За її словами, Росія несе відповідальність за кроки, які сприятимуть звільненню адміністративних будівель, і саме Росія представляла інтереси сепаратистів на зустрічі в Женеві, навіть якщо вони заперечують цей факт.
Псакі також зазначила, що захоплення адмінбудівель на Донбасі, здійснені озброєними до зубів сепаратистами, не мають нічого спільного з мирним протестом на Майдані.
Раніше держсекретар США Джон Керрі закликав усі сторони конфлікту в Україні утриматися від застосування насильства.

Крім того, президент США Барак Обама висловив сумнів у життєздатності досягнутих у Женеві домовленостей та пообіцяв, що Вашингтон не зволікатиме із розширенням санкційних заходів проти Москви у разі відсутності прогресу в ситуації на сході України.

Тим часом у Слов’янську почалися погроми ромів, повідомляють очевидці. Озброєні люди вламуються в будинки ромів, б’ють і грабують їх незалежно від статі й віку, передають Новости Донбасса.
Зокрема, було побито кількох жінок і дітей. Нападники стверджують, що вони діють за вказівкою «народного мера» В’ячеслава Пономарьова. За словами очевидців, озброєні люди вивантажують майно громадян у вантажні автомобілі.

Інформацію підтверджуючого в ромських правозахисних організаціях, зараз їх активісти встановлюють осіб, які здійснили напади.
Водночас представниця ОБСЄ з питань свободи преси Дуня Міятович, яка цими днями побувала з триденним візитом у південно-східних регіонах Україні, а також у Києві, назвала кричущою ситуацію з безпекою журналістів на Донбасі.

«З моєї точки зору як представника ОБСЄ з питань свободи преси ситуація на сході України і в Криму є кричущою і дає підстави очікувати погіршення, у разі якщо не відбудеться якихось позитивних зрушень прямо зараз» , – сказала Міятович в інтерв’ю DW.

«Як приклади я можу навести побиття редактора газети «Панорама» Євгена Положія у Сумах, а також Михайла Дугіна з «Полтавської думки-2000». Крім того, йдеться і про погрози знімальній групі Бі-Бі-Сі та Фредерікові Пекстону з VICE News, у яких було викрадено та пошкоджено знімальне обладнання. До того ж, варто згадати викрадення журналіста-фрілансера RT Ґрегема Філліпса, редактора сайту Gorlovka.ua Олександра Білінського та журналістів із проектів Hromadske TV та Lenta.ru, які зрештою, на щастя, знову опинилися на волі. До того ж, було здійснено мародерські погроми в офісах Gorlovka.ua та газети «Криминальный экспресс», у той час як в Одесі було підпалено авто, що належало Першому міському телеканалу. У Донецьку та сама доля спіткала приватну автівку головного редактора сайту «Новости Донбасса» Олексія Мацуки», – розповіла представниця ОБСЄ.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x