Чт. Мар 28th, 2024

Лавров поскаржився, що Європа не хоче ділити Україну з РосієюОчільник МЗС РФ Сергій Лавроввважає, що наразі для України не існує можливості вільно вибрати орієнтацію на Євросоюз, оскільки, власне, вибору в країни не має і можна вільно вибирати лише орієнтацію на Захід.

Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу МЗС РФ.

«Як і будь-яку іншу країну, ми хочемо бачити Україну вільною, демократичною, що забезпечує права людини, включаючи мовні та інші права меншин, а також можливість вибирати губернаторів у регіонах і вільно просувати свої інтереси в рамках єдиної держави. Повністю згоден з тим, що українці повинні робити вибір абсолютно вільно і самостійно, без втручання ззовні. В історії цієї країни за останні десять років було чимало реальних фактів, коли в її внутрішні справи грубо втручалися. Так було в 2004 році, коли всупереч усім конституційним нормам України західні країни нав’язали нелегітимний третій тур президентських виборів. Так сталося і зараз, коли в нормальний перебіг конституційного процесу в листопаді-грудні минулого року втрутилися прихильники виключно західної орієнтації України, тим самим протиставивши себе принципу недопустимості змушувати країну вибирати між Сходом і Заходом…
Ви, напевно, згадайте (все це легко знайти в Інтернеті) цитати лідерів країн Євросоюзу, які вимагали надати українському народу право «вільно вибрати орієнтацію на Євросоюз». Ви відчуваєте різницю? Вибору ніякого немає: можна «вільно» вибирати одну орієнтацію — тільки на Захід», — наголосив політик.

«Ми багаторазово пропонували нашим європейським і українським колегам зібратися разом і подивитися, як зробити так, щоб не змушувати Україну «розриватися» наліво або направо, а гармонізувати процеси, які йдуть в рамках зони вільної торгівлі СНД з тими процесами, до яких Україна хотіла б приєднатися в контексті співпраці з ЄС. Наскільки ми розуміємо, Україна була б не проти такого підходу, але наші партнери в Євросоюзі всерйоз на цю тему розмовляти не хочуть, незважаючи на домовленості, досягнуті президентом Російської Федерації Путіним з головою Євроради Ромпеем та головою Єврокомісії Баррозу на саміті Росія-ЄС у січні цього року в Брюсселі», — додав дипломат.

«Ми як і раніше вважаємо, що це буде оптимальним шляхом, і ми, в принципі, зацікавлені в такому розвитку подій — наші пропозиції залишаються на столі. Хочемо, щоб Росія, Євросоюз, Україна домовилися про те, як вибудовувати відносини у цьому трикутнику з урахуванням інтеграційних процесів на Сході і на Заході європейського континенту і в Євразії і знайти загальноприйнятні підходи. Підкреслю, що це стало б і шляхом до початку діалогу про створення того, що президент Путін назвав єдиним економічним і гуманітарним простором від Атлантики до Тихого океану», — резюмував він.

Нагадаємо, раніше Лавров заявляв, що входження України в ЄС залежить «від самої України». Однак, за його словами, українська сторона повинна усвідомлювати наслідки для неї в зв’язку із зобов’язаннями в рамках СНД.

Також нагадаємо, у МЗС повідомляли, що Україна знаходиться у процесі виходу з СНД.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
феникс
феникс
9 лет назад

Слова — прекрасное препятствие, нужно только уметь использовать их.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x