Ср. Апр 24th, 2024

Київ і Захід неправильно зрозуміли женевські домовленості - Лавров Росія відкидає звинувачення у дестабілізації ситуації в Україні й намаганні зірвати президентські вибори. Володимир Путін у телеінтерв’ю заявив: перехід на передплату за газ, на якому наполягає Москва, не пов’язаний із політичними процесами в Україні. Причина – це борг у 525 мільйонів доларів за березневі поставки блакитного палива, який 7 квітня росіяни так і не отримали. А в російському МЗС стверджують – Київ і Захід у Женеві неправильно зрозуміли домовленості. І роззброєнню підлягають не сепаратисти, а «Правий Сектор» та прибічники Майдану, пише fakty.ictv.ua.

«Очевидно, що коли ми говоримо про роззброєння, мається на увазі, насамперед, вилучення зброї у бойовиків «Правого сектору» та інших профашистських угруповань, які брали участь у лютневому перевороті в Києві. Ті ж самі прихильники «майдану» повинні в першу чергу звільнити захоплені ними державні установи та інші об’єкти в українській столиці та західних регіонах», — йдеться в заяві російського МЗС. Держсекретар США Джон Керрі напередодні телефонував щодо женевських домовленостей главі МЗС Росії Сергію Лаврову. Той наголосив на необхідності діалогу про нову конституцію за участю усіх політсил та регіонів, а Керрі нагадав про вимогу роззброєння усіх протестувальників та звільнення адмінбудівель.

У держдепартаменті США переконані: Росія має вплив на сепаратистів на Сході, тож повинна допомогти реалізувати підсумок чотиристоронніх переговорів у Женеві. За словами речниці Держдепу Джен Псакі, Росія там представляла саме сепаратистів, і це вони – а не майданівці – озброєні до зубів і захопили будівлі на Сході. А Білий Дім вже застерігає Москву: якщо вона ухилятиметься від виконання женевських домовленостей, запровадять особливо жорсткі санкції, що зачеплять найзначущіші сектори російської економіки.  «Я не вдаватимуся в деталі щодо окремих осіб чи компаній, скажу лише, що це їх та пов’язаних із ними людей стосуватимуться додаткові санкції. Хочу також наголосити, що в нас є й інші методи змусити Росію заплатити – у разі раптової чи суттєвої ескалації. Наприклад, якщо російські війська перетнуть український кордон. Ці заходи вже будуть спрямовані на дуже важливі сектори російської економіки», — заявила радник президента США з питань національної безпеки Сьюзан Райс.

Контролювати виконання женевських домовленостей у Донецьку сьогодні вирушила місія ОБСЄ. Йдеться, зокрема, про роззброєння незаконних формувань: міжнародні спостерігачі намагатимуться переконати нападників, що піти геть – в їхніх інтересах. «Контакт із людьми в захоплених будівлях вже відбувся. Однак наразі ще немає політичної волі на те, щоб вони звідти пішли.

Це і є завдання спостерігачів: створити таку політичну волю, проінформувати людей, аби вони, зрештою, зрозуміли, що їм самим вигідніше піти», — каже посол Швейцарії в Україні Крістіан Шоненбергер. Євросоюз також підготував Росії пакет нових санкцій. Про це в радіоінтерв’ю повідомив єврокомісар із питань бюджету Януш Левандовський. Він зазначив, що вони спрямовані вглиб російської економіки та активів, але більше деталей поки не оприлюднюють. Росіяни обурені – мовляв, це намагання перекласти на них усю відповідальність та за погрозами сховатися від діалогу.

Тим часом Росія за 72 години до початку заборонила інспекційний політ американських літаків у межах Договору про відкрите небо, повідомляє військовий оглядач «Washington Times» Біл Герц. Найімовірніше, росіяни не хочуть показувати американцям скупчення військової техніки та солдатів, бо можуть готуватися до подальшого вторгнення.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x