Чт. Апр 25th, 2024

АТО на Сході: смерть, поховання і наслідки для живих

В ЗМІ є багато страшної інформації про кількість жертв війни на Сході та їх неналежне захоронення. З українського боку можна бути впевненим, що кожен загиблий буде доставлений до рідного дому і похований зі всіма належними почестями. Питання залишається щодо загиблих протилежної сторони. Картинки з серії 18+ облетіли весь світ. Але це лише частина правди. Всіє правди не знає ніхто. Навіть офіційні повідомлення з боку АТО можна вважати дуже приблизними.

Ось лише декілька витягів із таких повідомлень від прес-секретаря АТО Владислава Селезньова.

10 липня «…в районі н.п. Ізварине, внаслідок авіаудару було знищено понад 50 бойовиків. Також у районі н.п. Карлівка були нанесені прицільні авіа удари по блок посту, скупченню техніки і живої сили бойовиків».

11 липня 18.10. «Авіація сил АТО продовжує наносити авіаудари по базах бойовиків. Так, сьогодні, військові авіатори завдали прицільного вогневого удару по базі, яку терористи розмістили на території шахти Нова в районі Краснодону. Авіаударом була знищена техніка та жива сила бойовиків».

11 липня 23.55 «За встановленими даними, сьогодні бойовики понесли значні втрати….в районі населеного пункту Гольмівський знищений базовий табір бойовиків, а в районі міста Перевальськ — опорний пункт з двома танками, 10 броньованими машинами, п’ятнадцятьма одиницями автомобільної техніки. Знищено близько 500 бойовиків. У районі міста Дзержинськ знищена потужна база бойовиків. За попередніми оцінками там знищено до 500 бойовиків».

Це страшні цифри. Цих людей слід ховати за всіма правилами поховання. І не тому що гуманізм, а тому, що є загроза повернення із небуття інфекцій минулих тисячоліть, що вже без зброї можуть скосити тисячі людей. Хвороби не знають кордонів, їм байдуже якої ви національності і які у вас політичні уподобання. Чума, холера і токсини трупної отрути йдуть туди, куди їм заманеться. У Росію також.

Згідно Державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України», територія ділянки, відведеної під кладовище, не повинна піддаватись дії зсувів і обвалів, затоплюватися чи підтоплюватися талими, дощовими і паводковими водами та має характеризуватись легко аерованими грунтами. Ділянка повинна мати схил у протилежний бік від населеного пункту і відкритих водоймищ, які використовуються для господарсько-побутових потреб.

Санітарно-захисна зона від території кладовища традиційного поховання і крематорію до житлових і громадських будівель, зон відпочинку, а також колективних садів та городів повинна бути не меншою 300 м. У санітарно-захисних зонах не можна допускати розміщення:

— житла;

— дитячих дошкільних та шкільних закладів, установ охорони здоров’я;

— садів, городів;

— джерел централізованого водопостачання, водозабірних споруд, споруд водопровідної розподільної мережі.

А тим часом спостерігається недбале поховання убитих сепаратистів і терористів. Особливо це стосується не місцевих, яких, якраз, є найбільше.

Спроби повернути українцями у Росію їх земляків у вигляді вантажу 200 не виявили особливого зацікавлення з боку російської ФСБ. У ЗМІ траплялася інформація про перетин українсько-російського кордону вертольотів, що мали забрати загиблих. Але така кількість трупів без належного поховання і збереження все одно становить для території Донбасу значну епідеміологічну небезпеку.

Якщо ситуація не зміниться, то до кінця літа природа почне воювати з людьми.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x