Вт. Апр 23rd, 2024

Украине могут грозить штрафы от "Газпрома"Претензії "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України", за попередніми розрахунками, в 2012 році можуть досягти $ 2,7 млрд у разі, якщо "Нафтогаз" імпортує лише 27 млрд куб. м, а не 33,28 млрд. куб. м (допустима мінімальна кількість газу, виходячи з чинного контракту). Тобто недобір може скласти 6,28 млрд. куб. м газу. Про це у статті для ZN.UA пишуть Данило Курдельчук, заслужений юрист України, президент Укрінюрколегії, і Олександр Малиновський, партнер "Грант Торнтон Україна".

Що стосується можливих штрафів за недобір вже в наступному, 2013 році, то при скороченні імпорту газу до 24,5 млрд куб м (про що недавно оголосив міністр Бойко), штраф може скласти близько $ 3,8 млрд (при недоборі в 8,78 млрд. куб. м).

Великі позовні претензії "Газпром" зможе пред’явити "Нафтогазу", якщо буде імпортовано тільки 20 млрд куб. м (такого розвитку подій не виключив заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун). У такому разі штраф загрожує в розмірі близько $ 5,7 млрд.

Сума можливого штрафу розрахована, виходячи з ціни $ 430 за 1 тис. куб. м газу.

Якщо такі плани (скорочення імпорту російського газу — ред.) будуть втілені в життя, то очевидно, що "Газпром" пред’явить "Нафтогазу" претензії по оплаті невідібраного в 2013 році обсягу газу згідно з положенням "бери або плати" контракту (якщо тільки "Нафтогаз" і "Газпром" за взаємною згодою не врегулюють питання, пов’язані зі зменшенням обсягу відбору газу), резюмують юристи.

Разом з тим, уточнюють експерти, в поточному році імпорт в Україну російського газу, за умови збереження темпів відбору газу на рівні хоча б 2011 року, може перевищити обсяг, який Україна повинна сплатити в будь-якому випадку — 33,28 млрд. куб. м (допустима мінімальна кількість газу, виходячи з чинного контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом" 19 січня 2009 року). Що автоматично знімає питання виставлення "Газпромом" штрафу "Нафтогазу".

Нагадаємо, що за даними Держстату, за підсумками дев’яти місяців в Україну імпортовано 24,6 млрд куб. м (причому призначеного як для "Нафтогазу", так і для компанії Ostchem Holding Limited).

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x