Чт. Мар 28th, 2024

Податківці не багатослівні щодо змін у Податковому кодексу України – спрацьовує маркетинг і популістські обіцянки. Що насправді стоїть за Концепцією реформування податкової системи?

За страхом війни на Сході України повз увагу громадян проходять важливі структурні зміни в економіці країни. Усі якось змирилися, що поки в Україні війна – економічне зростання немає чого надіятися. Усі змирилися, що в Україні економіки немає. Телевізійні, найбільш доступні і популярні ЗМІ, на економічних питаннях не акцентують, а комерційні інтернет-ресурси переважно пишуть те, про що люди хочуть знати – це війна. Десь у підсвідомості жевріє думка, що війна швидко закінчиться, або, можливо, затягнеться на довше, а жити за щось потрібно. І армію, що тепер назавжди стане невід’ємною частиною життя кожної української родини, також утримувати за щось потрібно. За страхом війни громадяни не помітили, що економічне середовище кардинально змінилося раз і назавжди. Зміни, певно, не менші, аніж у 90-х. Змінилася не лише фізична структура: регіональна, зовнішньоекономічна, змінилася якісна сторона суб’єктів економіки, їх змістове і смислове наповнення. Громадяни цього не відчувають, бо все проходить природнім, еволюційним шляхом – ринок в чистому вигляді. Попит зумовлює пропозицію, пропозиція примушує перебудовуватися бізнесу. Сьогодні виробництво засобів захисту для військових і військової техніки – більш приваблива сфера для підприємництва, ніж ринок розваг, туризму, автомобілебудування чи навіть освіти. Ситуація вимагає розширення сфер економічної діяльності, що раніше були затребувані у край рідкісних випадках, наприклад протезування кінцівок.

Змінюватися економіці України допомагають і відповідні державні органи. Війна війною, а реформування в рамках підписаної Угоди про асоціацію з ЄС ніхто не відміняв. Президент України Петро Порошенко пообіцяв реформи в руслі перевиборчого гасла: «П-жити по-новому!», з улюбленою буквою «П»: «П» — Простота, Прозорість та Привабливість. Податківці обіцяють взагалі нову країну.

Кабінетом міністрів запропонована Концепція реформування податкової системи. Місяць часу дано на обговорення і звикання до можливості зміни податкового середовища.

Основний маркетинговий хід – скорочення кількості податків з 22 до 9, децентралізація податків, скасування податків за 6-ма пунктами і спрощення системи адміністрування. Поверхневий огляд Концепції реформування податкової системи України відразу відмітив на тлі зменшення кількості податків – збільшення фактичної їх вартості. Основною перевагою в цій концепції вбачають можливість наповнити бюджет, але не зменшити фінансове навантаження на підприємців. Скасування деяких незначних зборів виглядає, як нерівноцінний обмін. Ці збори ніякої особливої ролі ні для бюджету , ні для економіки не грають. Можна лише привітати, що пощастить хоча б комусь.

Зміна бази оподаткування. Тепер це буде «фінансовий результат визначений за правилами бухгалтерського обліку, скоригований на обмежену кількість податкових різниць». Кількість податковий різниць скорочується з 49 до 3: амортизація, формування резервів і фінансові операції. Тобто, зменшення податкових різниць збільшує базу оподаткування, а отже і розмір податку.

В аграрному секторі розробники Концепції пропонують перевести на загальну систему оподаткування підприємства, у яких обсяг виручки перевищує 20 млн. грн. та більше 3 тис. гектарів землі. Інші підприємства залишаються на діючій пільговій системі оподаткування. Тобто частина аграрних підприємств, що поки що міцно стоять на ногах, втратять можливість використовувати пільгове оподаткування, а отже зазнають додаткових втрат.

Глава Державної фіскальної служби Ігор Білоус зазначив, що в Україні понад 70% зарплат виплачуються в конвертах. Він переконаний, що запропоновані моделі реформування зарплатних податків змінять ситуацію. Перші дві моделі накладають податковий тягар лише на роботодавця. Встановлюється фіксована сума ЄСВ на заробітну плату у розмірі, що не перевищує МЗП і підвищення відсотку на суму заробітної плати, що перевищує розмір МЗП. Окрім спрощення адміністрування полегшення немає ніякого. Решта три моделі передбачають збільшення оподаткування доходів фізичних осіб – це різні за відсотками варіації процентної сітки, що відштовхується від МЗП. У будь-якому випадку отримувати зарплату у конвертах стане ще вигідніше.

А слідкувати за сплатою податків буде тепер аж три серйозні організації одночасно: Державна фіскальна служба України, МВС і СБУ – об’єднані в Службу фінансових розслідувань.

«Якщо депутати підтримують та ухвалять нові податкові зміни, ми будемо мати нову країну», — заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус. От тільки він не уточнив яку.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x