Чт. Мар 28th, 2024

Президент Росії Володимир Путін у розмові з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу погрожував Європі, що може захопити Київ за два тижні.

Про це пише італійська газета Repubblika у матеріалі про засідання Європейської Ради 30 серпня, повідомляє Українська Правда.

«Серед 28 глав держав немає єдності. Особливо стримують три: Угорщина, Словаччина і Кіпр. Це країни, які дуже сильно залежать від російських інтересів і бояться, що ескалація санкцій і економічна відповідь Росії може затягнути їм зашморг на шиї», — пише автор.

Натомість країни Прибалтики наполягали, щоб Європа, «як вона зробила з курдами, відправила в Україну зброю, щоб боротись із російськими сепаратистами».

За висловом литовської президента Даля Грібаускайте, «Росія перебуває в стані війни з Європою».

Після цього слово взяла канцлер Німеччини Ангела Меркель, «яку різні учасники делегацій описали, як дуже розлючену і обурену діями Путіна, який не виконав ті зобов’язання, що взяв на себе у ході останніх перемовин з Берліном».

«Незважаючи на ті зусилля, яких ми доклали, щоб мати відкритими дипломатичні канали, Путін не дотримався обіцянок і йде на військову ескалацію», — розповіла Меркель.

Видання пише, що європейські лідери погодились, що «більше немає жодних обмежень непередбачуваності Путіна. Його не вважають більше раціональним гравцем, а його діями керує націоналізм».

За даними Repubblika, Меркель, «яка зазвичай дуже стримана у стосунках з Росією, і вона вживає гіперболу, заявляючи, що після України може настати черга Латвії та Естонії».

Після цього слово взяв президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, «який щойно мав розмову із Путіним».

«Він розповів, що коли запитав його про російські війська, які перетнули кордон з Україною, то лідер Росії перейшов до погроз. «Не це є насправді проблемою, — відповів «Цар» Баррозу. – Якщо я захочу, то візьму Київ за два тижні».

Прем’єр Британії Кемерон теж був різкий і заявив, що «цього разу не можна пристати на вимоги Путіна».

«Він уже і так забрав Крим. І ми не можемо йому дозволити забрати всю країну. Бо ми ризикуємо повторити помилки, зроблені 38 року у Мюнхені. І ми не знаємо, що може статися потім», — передає видання слова Кемерона.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x