Чт. Апр 18th, 2024

«Жодних загравань з Путіним більше не буде»Павел Залевський, депутат Європарламенту від Республіки Польща, дуже часто виступає щодо ситуації довкола Росії, України і Європи. Він один із двох авторів резолюції щодо Криму та Росії. Його риторика дуже жорстка щодо агресії РФ і позиції Путіна. Але, на його думку, прийшов час відмовитися від ілюзій щодо Росії і зрозуміти, що кинуто виклик всій системі безпеки світу, пише pereveslo.org.ua.

«Ми ухвалили резолюцію і зараз говоримо про Росію. Вчора говорили про Крим. Росія отримала нашу резолюцію з прав людини, щодо маршів протесту на Болотній», — зазначає пан Залевський. 

На думку євродепутата, ця резолюція важлива через те, що вона відображає процеси в ЄС, пов’язані з початком російської агресії в Криму: «Росія досі була стороною відповідальності, яка має свої інтереси, але вона хотіла кооперуватися з ЄС, і тут багато хто думав, що Путін і Кремль думають про співпрацю. Але все змінилося після агресії в Криму. Навіть ситуація з Грузією не вважалася такою серйозною, бо сказали, що його, Путіна, спровокували. Зараз немає жодної провокації з боку України. Навпаки, це Кремль провокує». 

За словами Павла Залевського, ЄС думав, що Путіна включать до загального контексту стосунків цивілізованих країн через економічні можливості і, таким чином, ці стосунки демократизують Росію. «Це наївність, але тут так думали. І тому Росія мала дуже великі преференції в економічних можливостях. Але сьогодні цьому буде покладено край. Жодних загравань із Путіним більше не буде. Це ще не було можливим три місяці тому. Тепер це можливо», — коментує  польський євродепутат настрої політиків у Євросоюзі.

Павел Залевський також зазначає, що «сьогодні ті, хто підтримував РФ, серйозно засмучені. Росія була в Південному потоці, і вона переконала багато кого, що це робиться на користь ЄС! Навіть якщо ми й намагалися говорити про небезпеку для України, то цього ніхто не чув! Тепер усі вже зуміли усвідомити, що цей проект і не на користь Європи».

Також депутати Європарламенту проголосували за резолюцію щодо Східного Партнерства. 2 депутати, в тому числі і Павел Залевський, запропонували поправку про те, що Південний потік проти ЄС, проти диверсифікації. 3 місяці тому неможливо було уявити таку резолюцію в Європарламенті. Це говорить про те, скільки втратив Кремль. Сьогодні Європарламент закликає до відкликання російських солдатів із Криму та до повернення цілісності України.

Що стосується теми заморожування активів осіб, пов’язаних із вторгненням російських військ на територію Криму, то, за словами Павла Залевського, «у цьому списку Путін буде номер 1. Окрім того, не буде лібералізації візового режиму! Не буде економічних стосунків і буде заморожування всіх договорів. Путін не хоче угоди. Він отримав все в рамках СОТ. Європейське ембарго на продаж зброї і товарів подвійного використання – цивільного і військового! Окрім того, ми закликаємо на боротьбу з брудними грошима. Це сигнал для російської еліти. Арешт Фірташа – цей олігарх продає газ, і ми знаємо, хто в цьому бере участь. І це сигнал для них. Резолюція – це сигнал! Ці санкції не змусять піти Росію з Криму, бо РФ розуміє, що тиск ЄС на Росію неефективний. Але час безвідповідальної співпраці закінчився. Ми не починаємо нової «холодної війни»! «Холодна війна» – це ідеологія, яка створювала конфронтації проти країн, це створення умов «або все, або нічого» між сходом і заходом. У РФ агресивні, але обмежені плани. І ми, ЄС розуміємо, що РФ тепер намагається реінтегрувати СРСР. І це вплив політичний, військовий, економічний. Ми не говоримо про війну! Засоби впливу РФ на ЄС – це корупція! Зрозуміло, що РФ інвестує в захід і корумпує західних політиків. Приклад – Шредер! Прийняті резолюції – це сигнал із думок, що з сьогоднішнього дня нічого не буде, що було в минулому! Є різні домисли: які цілі Путіна? Хтось говорить про Крим, — але це не так! Його гра – це вся Україна! Європарламент сьогодні дуже реалістичний! Він впливатиме на позицію РФ уже без ілюзій».

За словами пана Залевського, сьогодні в Європарламенті Україну підтримують усі.

«Мета Кремля – розділити всіх у питанні України! Але зараз це не вийде! Польща – сусід України. Ми можемо інформувати інші країни. Резолюція країн і Європарламенту показує єдність щодо ситуації в Україні. Навіть Францію залучено до цієї єдності! І сьогодні важливо скоротити спілкування з РФ».

На думку Павла Залевського, у Путіна дві рушійні сили: «корупція і імперіалізм. Імперіалізм – «клей» між тими, хто корумпує і використовує. Імперіалізм – це ідеологія, яка дозволяє елітам керувати країною далі! Опитування громадської думки показують, що Путіна підтримує більше людей, ніж за попередніх 3 роки! Путін — це людина, яка боїться військової могутності.  Якби Україна мала досить сил, щоб захищати Крим, — цього б не було. Путін боїться Китаю, боїться США, тобто тих, хто може відповісти. Це короткотерміново. У довготерміновому прогнозі все складніше! РФ матиме багато економічних проблем. Могутність їх знижуватиметься. Модернізація РФ шляхом продажу енергетики і купівлі нових технологій провалилася. РФ має бюджетні резерви – це рівень цін на нафту і газ. Ціни буде знижено, навіть якщо попит зростатиме, то споживання все одно знижуватиметься! Путін намагається схопитися за час, який спливає. За декілька років операція проти України була б неможливою. Це знак його слабкості. Якби РФ показала привабливу економіку чи культуру, то їй не треба було б вторгатися до Криму».

Як зазначає Павел Залевський, агресія сьогодні являє собою велику небезпеку. Також він зазначає, що на Півдні і Сході в своїй більшості громадяни не підтримують агресію Росії, навіть мешканці, які зараховують себе до росіян. «Вони не зацікавлені в сепаратизмі», — говорить Павел Залевський. 

У самої ж України депутат Європарламенту відзначає велику кількість проблем, серед яких олігархи та реформи.

«Сьогодні зробив припущення – олігархія стане предметом домовленості єдності країни. Але всім зрозуміло, що олігархічна система – це найбільша проблема! Олігархія – це корупція! Окремо взятого олігарха дуже легко купити, щоб чинити вплив на Україну. Проте ЄС готовий підписати договір про асоціацію! Ця угода стане планом реформ у вашій країні, так само як це було в Польщі. Ми неабияк виграли від цього. Не йдеться лише про гроші. Ми реформували країну, й тому в кризу ми, маючи дуже сучасну економіку, зуміли отримати вигоди. 1991 року ВВП України й Польщі були приблизно однакові, а зараз наш ВВП втричі більший», – говорить Павел Залевський.

Також евродепутат зазначає, що Росія побоюється загроз своєму ринку в Європі, зокрема щодо енергоресурсів. На ремарку про те, що цього може бути не достатньо для того, щоб змусити війська вийти з Криму, пан Залевський зазначив, що цього «вистачає для внутрішніх конфліктів».

Варіант розвитку подій, коли Україна буде у владі Путіна, Павел Залевський вважає великою загрозою: «Це буде сигнал, що РФ є агресивною потугою, яка може бути спрямована проти всіх! Ми не боїмося, але коли під питання ставиться вся система світової безпеки – це небезпечно! ЄС сьогодні більше інтегрований, таким чином це буде загроза не лише для Польщі, а й Португалії! Це не призведе до «холодної війни», але це буде боротьба між Заходом і Росією! Це не буде боротьба між Сходом і Заходом. Ми в Європарламенті сприймаємо Путіна, як ревізіоніста. І це ревізія домовленостей після Другої світової війни й завершення «холодної війни». Сьогоднішні дії Росії дуже схожі на дії Німеччини після Першої світової війни, які завершилися руйнуванням усієї системи світової безпеки!» 

Щодо відповідальних за агресію в Україні, Павел Залевський зауважив: «Російська дума обговорює пропозицію щодо раціоналізації всіх європейських компаній – це маячня! Але ми дамо лише дорогі кредити! І важливим є впровадження нових технологій, передусім для військових технологій. РФ дедалі більше маргіналізовуватиметься! Це не буде вигідно самим росіянам, хоча при цьому рушійна сила корупції – Путін і його група – не відчують суттєвого дискомфорту». 

Майбутнє України Павел Залевський бачить у проведенні реформ: «Україна проведе реформи, й тоді вона буде привабливою: демократичною, культурною, економічною. Це створить силу тяжіння, повернення. Мені 50 років, і я пам’ятаю Польщу 25 років тому. Ми  почали реформи, й тепер це інша країна. Усе залежить від українців. Якщо Україна здійснюватиме реформи, якщо акцентуватиме увагу на важливому – це депозит довіри!»

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x