Пт. Мар 29th, 2024

— Від Петра Порошенка чекатимуть швидкого укладання повного договору про асоціацію з Євросоюзом, домовленості щодо безвізового режиму та вирішення питання фінансової допомоги Україні, — говорить політолог 30-річний Петро Олещук.

Якби на Донбасі ситуація була спокійніша, на чий результат це вплинуло б?

— Могли б одержати більше відсотків кандидати, які представляють проросійський вектор. Тобто Добкін і Тігіпко.

Розкажіть про переваги й недоліки виборів в один тур.

— Перший плюс — економія часу. Другий — більша легітимність. Якби була суттєва боротьба, це підвищило б шанси Росії сказати, що результат сфальсифіковано. Зараз говорити про фальсифікації не доводиться. Це розмиває ключовий аргумент Кремля, що в Україні немає легітимної влади. Звісно, вони продовжуватимуть так говорити, але зі значно меншим запалом.

Негативні наслідки прогнозувати важко. Все залежить від того, наскільки адекватно ситуацію оцінить сам Порошенко та його команда. Якщо спробують повернути варіант, коли країною управляє одна людина, — результат буде негативний.

Які першочергові кроки мав би зробити президент?

— Потрібно сформувати дієву систему управління — перш за все, силовими структурами. Він повинен негайно вирішити питання щодо внесення кандидатури міністра оборони. Цій людині має довіряти президент, а вона повинна користуватися довірою армії. Друге: організувати широкий і потужний дипломатичний фронт на підтримку України.

Порошенко натякнув, що готовий до переговорів із Росією. Як діятиме у цьому напрямку?

— Очевидно, певний час діалогу на найвищому рівні не буде. Навіщо Москві поспішати? Вона піде на реальний діалог тільки тоді, коли побачить: жодних варіантів для розколу України немає.

Які виклики постануть перед Порошенком на шляху євроінтеграції України?

— Швидкої євроінтеграції не буде.

Як зрозуміємо — президент налаштований на реформи чи імітацію їх?

— Зараз головне — провести позачергові вибори до парламенту. Бо нинішній склад Верховної Ради жодних змін не проведе. Якщо Порошенко сколотить «ширку» (широку коаліцію. — «ГПУ») — реформ не буде, пише gazeta.ua.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
фенікс
фенікс
9 лет назад

Сколотить «ширку» — від неї і загине !!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x