Сб. Апр 27th, 2024

Яценюк про переговори у Женеві: “надмірних надій немає”У Женеві триває чотиристороння зустріч щодо ситуації в Україні. США на переговорах представляє державний секретар Джон Керрі, Євросоюз – верховний представник з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Аштон, Росію – керівник МЗС Сєрґєй Лавров.

Міністр закордонних справ України Андрій Дещиця висуне Москві п‘ять вимог: припинення підтримки озброєних диверсантів, засудження їхніх терористичних дій, а також відведення російських військ від східних кордонів України. Також Київ вимагатиме від Кремля скасувати дозвіл Ради Федерації на використання російських військ на території України і порушить питання щодо виведення російських військ з Криму та скасування юридичних рішень про анексію півострова. На тему федералізації України Київ розмовляти не має наміру.

З Женеви передає кореспондент euronews:

“У такому форматі, за участю усіх чотирьох сторін зустріч проходить вперше. Сумніви щодо того, чи відбудеться вона, зникли лише коли Сєрґєй Лавров вилетів до Женеви. Утім, сам факт перемовин може стати єдиним їхнім успіхом, адже поки прірва між позиціями сторін виглядає непереборною”, пише ua.euronews.com.

от UKRNEWS24