Вт. Апр 23rd, 2024

22014Допомагаючи боронитися від російської агресії, Захід має надати Україні не зброю, а високотехнологічне військове обладнання та готові розвідувальні дані, пише ukrinform.ua.

Про це заявив кандидат в президенти України й колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, прокоментувавши заяву представника Держдепартаменту США про те, що американський уряд поки не розглядає можливості постачання Україні зброї.

«Бойова зброя та боєприпаси, як такі, Україні від Заходу й не потрібні. Маємо достатні запаси й ремонтні потужності. Тож і світове співтовариство, і кремлівські параноїки можуть не боятися, що російських диверсантів в Україні вбиватимуть американськими набоями», – сказав Гриценко.

Водночас він зауважив, що Україні не вистачає високотехнологічного військового обладнання, безпосередньо не пов’язаного з бойовими діями, — насамперед розвідувального й комунікаційного.

«У наших Збройних Сил серйозні прогалини в сучасних засобах зв’язку, навігації, радіоелектронної боротьби, безпілотних літаках і кораблях. Радянське обладнання зазвичай важке, несправне й незахищене від прослуховування. Підрозділи, розгорнуті біля кордону, використовують для бойового управління мобільні телефони й загальнодоступні супутникові карти. На землі це ще працює, а от для нічних польотів вертольотів, чи для кораблів у відкритому морі потрібні професійні системи. На технологіях хоча б кінця ХХ сторіччя. Україна поки не може їх серійно виробляти — навіть якби уряд Яценюка фінансував армію за мінімальними потребами», – пояснив Гриценко.

Найціннішу розвідувальну інформацію про дії росіян, — супутникову, — Україна може отримати лише від Заходу, й винятково в готовому вигляді, переконаний він.

«США щодня отримують високочіткі супутникові знімки російської території, на яких можна порахувати танки й розрізнити номери залізничних платформ. Командування інших країн НАТО може користуватися цими розвідданими. Україна теж має негайно отримати до них доступ, бо Захід перед нами в боргу. Адже США й Велика Британія не виконали свої зобов’язання – не гарантували нам безпеку під час вторгнення Росії», – нагадав Гриценко.

от UKRNEWS24