Ср. Апр 24th, 2024

Чисельність Збройних сил України потрібно збільшувати як мінімум вдвічі за наявності призову на строкову службу.

Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua розповів керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

«Якщо говорити про позаблоковість (коли ми не маємо гарантій колективної безпеки), то ми вже зрозуміли — реальні військові загрози для України існують. Хоча раніше Янукович і його «стратеги» переконували нас в протилежному», — зауважив експерт.

За словами аналітика, всі армії країн зі статусом нейтралітету або позаблоковості мають призовну армію. Адже йдеться про війську підготовку резерву. «Тобто всі чоловіки призовного віку проходять строкову службу, а потім залишаються резервістами. На цьому побудована система у Швейцарії, Фінляндії. Відповідно, під час війни ці люди призиваються до війська. І вони вже не «піхотне м’ясо», а підготовлені фахівці. Для цього вони проходять постійні збори», — пояснив керівник Центру військово-політичних досліджень.

Тимчук нагадав, що зараз чисельність української армії складає 180 тисяч чоловік. «Це абсолютно незадовільно, якщо говорити про масштаби військових потенційних загроз  і про територію нашої держави. Ми повинні виходити зі світових стандартів. А вони кажуть, що максимальна кількість війська повинна складати не більше 1% від населення країни. Показник для України — 450 тисяч людей, який є науково обгрунтованим», — сказав експерт.

На думку аналітика, відновлення призову буде дуже непопулярним кроком.

Разом з тим Тимчук зауважив: «Коли Янукович казав про зупинення призову, то це був лише політичний передвиборчий крок. Тому що насправді призов не скасовується і залишається в законодавстві».

Нагадаємо, що Верховна Рада України має розглянути постанову, якою рекомендується невідкладно відновити призов до Збройних Сил України.

от UKRNEWS24