Чт. Апр 18th, 2024

Україну наблизили до ЄвросоюзуУ Брюсселі підписали політичний розділ Угоди про асоціацію ЄС–Україна, пише vidido.ua

У п’ятницю, 21 березня, глави держав і урядів 28 країн Європейського союзу та керівники ЄС підписали в Брюсселі з участю українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка політичну частину Угоди про асоціацію Євросоюзу з Україною.

Підписи на документах поставили Арсеній Яценюк, голова Європейської Ради Герман ван Ромпей, глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу і керівники 28 країн Європейського союзу.

За словами експертів, це перша і дуже важлива дія, що наближає Україну до європейського співтовариства.

— Політична частина Угоди про асоціацію з ЄС містить лише 10 чи 12 статей, а реальна угода — це понад 400 статей. Сьогоднішнє підписання — це певний маніфест декларації про намір Європи щодо України, — зазначив політолог та юрист Юрій Кочевенко.

Політична частина дає нам формальні гарантії територіальної цілісності. Суверенітету в Угоді стосуються дві статті – 7 і 10. У 7-мій прописано, що ЄС і Україна будуть поглиблювати співпрацю у сфері зовнішньої політики і підтверджують прихильність до принципів суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів. Сторони обіцяють вчасно реагувати на спроби перешкодити цим принципам на всіх рівнях політичного діалогу. У 10 ст. сторони також зобов’язуються посилити практичну співпрацю з попередження конфліктів: але це стосується тільки спільних навчань і поліпшення військово-технічного забезпечення країн. Інші статті стосуються підтримки реформ, проведення яких від нас вимагає ЄС.

Військовий експерт Сергій Згурецьвпевнений, що Україні варто чекати допомоги від НАТО та ЄС, але не військової.

— Допомога буде мати, радше, економічний характер. НАТО і США нам допоможуть, оскільки фактор України буде відігравати велику роль у міжнародному протистоянні. Але це не перекидання військ: таке можливо тільки якщо ми почнемо миротворчу операцію під егідою ООН в Криму. Однак вони допоможуть нам зміцненням військово-технічного оборонного потенціалу – заявив він.

Економічну частину заплановано підписати після того, як в країні відбудуться президентські вибори.

— Ми будемо готові підписати економічну частину угоди з ЄС після президентських виборів в Україні, але фактично вже зараз починаємо процес економічних зрушень. Підписання цієї угоди — це фактично визнання того, що Україна стає частиною об’єднаного європейського простору, — зауважив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. — Було прийнято єдино правильне рішення спочатку підписати політичну частину угоди — отримати від Європейського союзу відкритий ринок для українських товарів, ще раз в Україні і в Європі провести консультації щодо відкриття українського ринку для європейських товарів, і далі підписати другу частину.

Також цього тижня у парламенті можуть розглянути кілька законів, які дадуть змогу перейти до другого етапу виконання плану лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

— Цього тижня працюватиме моніторингова комісія. Якщо ми хоча б у першому читанні зможемо проголосувати за ці три законопроекти — це буде для них сигналом, — сказав міністр юстиції Павло Петренко. — І ми тоді перейдемо до другого етапу виконання цього плану.

Йдеться про законопроект щодо повноважень уповноваженого ВР з прав людини про обробку персональних даних, вдосконалення законодавства в питанні боротьби з корупцією, а також «антидискримінаційний» законопроект.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x