Пт. Апр 19th, 2024

Українські солдати не дали росіянам вторгнутися на материкову Україну — експертНезастосування зброї українськими солдатами під час нападу Росії на Крим запобігло широкомасштабному військовому вторгненню російської армії на територію України — вважає генерал армії, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. Про це він сказав в ефірі програми “Національний інтерес” на телеканалі БТБ, передає УНН.

“Витримка військових створила передумови для більш-менш мирного врегулювання конфлікту, хоча і з великими втратами, це стосується Криму. Але і представники сепаратистських сил Криму, і представники РФ передбачали, що ми можемо застосувати зброю, і тоді могли б виникнути передумови для широкомасштабного військового втручання Росії на Схід і Південь України. Тому я вважаю, що ми прийняли правильне рішення щодо незастосування зброї на всьому театрі військових дій. Завдяки такій тактиці ми запобігли цьому втручанню, тобто ми не дали приводів”, — сказав Маломуж.

На його думку, команди військовим із центру щодо застосування-незастосування зброї, відходу з військових об’єктів, захисту бойової техніки, суден мали б бути набагато чіткішими.

“Хоча на режимних об’єктах, що пов’язані із забезпеченням життя і здоров’я військовослужбовців, завдання треба було ставити дуже чітко, і загроза застосування зброї мала бути конкретна. Адже є наочний приклад, коли наша рота, представники морської піхоти, під конкретну загрозу застосування сили у випадку нападу, вийшли з території Криму у повному складі, з бойовою технікою. Це правильний приклад. Відповідно на цьому рівні треба було приймати такі рішення, що у випадку прямого нападу, реальної загрози застосування зброї створити умови для переговорів. Це мало б бути як на рівні військових відомств, так і на рівні частин. Командири на місцях, не маючи конкретних директив і команд, використовували такий механізм. Водночас вище керівництво робило це недостатньо, що призвело до втрати кораблів, частини бойової техніки та особового складу”, — підсумував експерт.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x