Ср. Апр 24th, 2024

Україна має готуватися до захисту власними силами - американський експертМаксимумом, на який може розраховувати Україна у випадку збройної агресії Росії на решті території, може бути запровадження з боку США санкцій третього рівня проти агресора, пише ukrinform.ua.

Від таких санкцій російська економіка опиниться в шоковій ситуації, стане ізольованою від світової банківської системи, що матиме величезні наслідки для кредитної системи Росії, вже не кажучи про зникнення іноземних капіталовкладень та інвестицій. Якщо впровадженням таких санкцій займеться банківська система США — це все потягне за собою реакцію з боку міжнародних банківських установ і банківських систем Європейського Союзу. Як результат — Росія опиниться у всесвітній ізоляції.

Таку думку на прес-конференції в п’ятницю висловив старший науковий співробітник Атлантичної ради США, екс-президент Freedom House Адріан Каратницький.

«Якщо говорити про військову допомогу, то наразі обговорюються спільні тренування та спільний вишкіл Збройних Сил України та США. Також є значна група американських політиків, які лобіюють фінансову допомогу і передачу Збройним Силам України засобів, що дозволять значно покращити збройний потенціал. Ці дії будуть реалізовані незалежно від того, чи буде продовжуватися агресія Росії або ні. Україна повинна не забувати про необхідність самостійного підвищення власного збройного потенціалу», — зауважив Каратницький.

Представник Атлантичної ради додав, що важливі заходи можуть бути реалізовані іншою країною Північно-Атлантичного альянсу, а саме — Туреччиною. Вони можуть включати закриття Босфору, поставки зброї, але ці заходи можуть бути реалізовані виключно за умов вторгнення Кремля на материкову Україну.

«Не зважаючи на всі можливі дії для допомоги Україні, прямої участі НАТО не відбудеться» — сказав Каратницький. Участь Блоку в існуючому конфлікті, на його думку, обмежиться посиленням кордонів країн-членів.

Американський посадовець зауважив, що цілісність України опинилася під загрозою багато у чому і через неефективність Будапештського меморандуму. На його думку, ситуація в Криму наочно продемонструвала, наскільки малоефективними можуть виявитися подібні меморандуми «порозуміння». Бездіяльність країн-гарантів безпеки України пояснюється тим, що алгоритми, за яким повинна функціонувати Будапештська угода, не були апробовані законодавчими органами країн-гарантів і не були підписані в форматі міжнародної угоди, а мають лише декларативний характер.

Неефективність Меморандуму, за його словами, в першу чергу, є результатом дій РФ, яка тотально дестабілізує міжнародну ядерну безпеку своєю поведінкою, що в котре підтверджує, що Росія атакує не лише Україну, але й існуючі норми міжнародного права.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x