Пт. Апр 26th, 2024

Українська держава за будь-якої економічної та політичної ситуації продовжуватиме надавати сприяння репатріантам, яких було виселено з Криму під час сталінських депортацій, та їх нащадкам.

Про це заявив в.о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов у своєму зверненні у зв’язку з 70-ми роковинами депортації кримських татар та осіб інших національностей із Криму, повідомляє прес-служба Глави держави.

«За будь-якої економічної та політичної ситуації наша держава продовжуватиме надавати сприяння репатріантам та їх нащадкам. Вірю, що прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» дасть змогу створити у майбутньому достойні умови для завершення процесу їх повернення та облаштування на українській землі», — наголосив Турчинов.

Він нагадав, що 70 років тому на кримській землі комуністичним режимом було здійснено масові депортації представників місцевих етносів, яких сталінська влада безпідставно звинуватила у співпраці з гітлерівцями. Упродовж кількох травневих днів 1944 року до віддалених регіонів Середньої Азії та Сибіру було примусово переселено близько 200 тисяч кримських татар. Особливо цинічними стали репресії щодо фронтовиків — героїв війни, завдяки мужності яких здобуто перемогу над нацизмом у Європі. Нелюдські умови переїзду, хвороби та зубожіння у спецпоселеннях забрали життя десятків тисяч людей. Ганебна практика депортацій застосовувалася кремлівською владою і до представників інших народів Криму: греків, болгар, вірмен, турків, іранців, італійців.

«Проте горнило репресій не вбило прагнення кримських татар до свободи та мрію повернутися на батьківщину. У нелегкій і жертовній боротьбі цей волелюбний народ підтримували видатні сини України: В’ячеслав Чорновіл, Петро Григоренко, Михайло Горинь», — підкреслив Турчинов.

За його словами, братська взаємодія, єдність українців і кримських татар була яскраво продемонстрована під час Революції Гідності, коли вони заявили про свій європейський вибір та спільно відстоювали право на свободу і цивілізоване майбутнє.

«Сьогодні, коли тінь тоталітарного режиму знову вкрила Крим, масово порушуються права жителів окупованого півострова, ми висловлюємо свою солідарність та підтримку усім кримським татарам і представникам інших раніше депортованих етносів. Переконаний: ми завжди будемо разом, подолаємо усі труднощі, відновимо територіальну цілісність України та побудуємо гідне життя для себе і своїх дітей», — наголосив Олександр Турчинов.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
3 комментариев
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
фенікс
фенікс
9 лет назад

«Лиш тот достоин счастья и свободы, кто каждый день идет за них на бой» — никто, кроме самих татар.

Наталья
Наталья
9 лет назад

Опять врут американские хунтята!
России сделала для татар:
1. Приняла закон о реабилитации крымских татар
2. Выдала всем желающим российские паспорта
4. В четыре раза увеличила зарплату и пенсии (как и всем крымчанам)
5. Легализовала все участки и постройки крымских татар в их собственность
6. Приняла крымско-татарский язык как один из трёх государственных
7. В правительстве Крыма гарантировано 10 процентов мест для крымских татар
8. Созданы исторические центры, школы на крымско-татарском
9. Заасфальтированы все дороги в поселениях крымских татар
Так что крамские татары после «прелестей жизни» в незалежной Украине попали как СЫР в МАСЛО!
То же самое ждёт и весь Юго-Восток и Центральную и Западную Украину, если они присоединятся к России.

фенікс
фенікс
9 лет назад
Reply to  Наталья

Не верь, не бойся, не колись … ботоксом и не летай со стерхами !!!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x