Пт. Апр 19th, 2024

Учасники саміту "Східного партнерства" пропонують Україні та Росії посередництвоПредставники кількох колишніх радянських республік та низка країн ЄС під час саміту «Східного партнерства» у Празі закликали Росію відвести війська від українського кордону, пише dw.de.

Лідери та високопосадовці Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови, а також України та низки країн ЄС закликали Росію відвести війська від українського кордону, а також висловилися на підтримку проведення в Україні вільних і справедливих президентських виборів, повідомляє у п’ятницю, 25 квітня, інформаційне агентство ap. Ця заява була зроблена під час ювілейного саміту до п’ятиріччя «Східного партнерства», котрий розпочався 24 квітня у Празі.

Представники Білорусі, на яку також поширюється «Східне партнерство», до дводенного саміту не долучилися. Євросоюз був представлений на саміті президентами Австрії, Литви, Польщі, Словаччини, Чехії, а також єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле та віце-прем’єр-міністром Швеції Яном Бйорклундом, повідомляє reuters. Від України у саміті брав участь в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця.

Пропозиція посередництва

Як заявив президент Чеської республіки Мілош Земан, котрий очолював саміт у Празі, відведення Росією військ від українського кордону, яке учасники зустрічі одноголосно порадили здійснити Москві, стало би мирним жестом, спрямованим на деескалацію кризи. Учасники саміту також порадили Україні пришвидшити процес запровадження децентралізації влади, розповів чеський президент.

Окрім того, за словами Земана, президенти та представники чотирьох колишніх радянських республік та шести країн ЄС запропонували виконати посередницьку роль у конфлікті між Україною та Росією. Однак передумовою для цього має бути згода на таке посередництво обох сторін конфлікту, наголосив чеський президент після закінчення саміту, повідомляє агентство dpa. Нагадаємо, що обговорення кризи в Україні стало провідною темою під час дводенного саміту «Східного партнерства».

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x