Ср. Апр 24th, 2024

У Росії власне трактування Женевської угодиУ п’ятницю з’явилося більше інформації про перебіг чотиристоронньої зустрічі в Женеві, що закінчилася напередодні увечері. Щоправда, експерти звертають увагу на те, що угода, яка з’явилася в результаті, містить мало конкретики і тому дозволяє сторонам часто діаметрально протилежно трактувати її зміст, пише radiosvoboda.org.

Західні країни пообіцяли ввести нові санкції відносно Росії, якщо вона не виконуватиме домовленості, які були досягнуті під час чотиристоронніх переговорів у Женеві 17 квітня. Щоправда, в російських ЗМІ говорять, що держсекретар США Джон Керрі, навпаки, сказав що санкції можуть бути скасовані.

Не минуло й доби, як учасники переговорного процесу говорили про одне й те ж, але тепер Росія тлумачить це по-іншому. Наприклад, керівник російського МЗС Сергій Лавров після зустрічі в Женеві назвав незаконною мобілізацію українських військовослужбовців.

«Наші військовослужбовці проти власного народу не виступають, а ваші взагалі-то мобілізовані незаконним наказом для того, щоб придушувати масові протести. У цьому відмінність», – заявив Лавров.
Російська армія в Криму булаСлідом за Володимиром Путіним, глава російського зовнішньополітичного відомства визнав участь російських військових у кримських подіях. Проте, за словами Лаврова, з ситуацією впоралися загони самооборони.

«У Криму наші військовослужбовці перебували на військово-морській базі Російської Федерації, яка була в Криму на українській території в той час абсолютно легітимно, і ці військовослужбовці були приведені до підвищеної готовності, коли почалися протести, коли були спроби того ж «Правого сектора» й інших бандитів проникнути до Криму і влаштувати там події Майдану. Наші військовослужбовці в той момент були готові не допустити реалізації подібних планів. У Криму наші військовослужбовці були, але впоралися самі загони самооборони», – зазначив Лавров.
Неконкретність може стати причиною зриву угодиНа думку політика Володимира Рижкова, угоди можуть бути зірвані, і причина криється в неконкретності формулювань, які кожна із зацікавлених сторін трактує по-своєму.
«Справа в тому, що текст дуже загальний і він дає можливості для діаметрально протилежних трактувань цього тексту. Наприклад що таке інклюзивне обговорення майбутньої конституційної реформи. Що таке децентралізація – незрозуміло. Про 25 травня ні слова. Роззброєння кого? Хто такі екстремісти? Хто такі люди, що захопили адміністративні будівлі? Текст настільки загальний, що, на превеликий жаль, він дає можливість для протилежних інтерпретацій», – зауважує Рижков.

Цікаво, що в деяких російських ЗМІ активну участь американської сторони в чотиристоронніх переговорах розцінили як «грубе втручання у внутрішні справи України».

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x