Чт. Апр 25th, 2024

Тимошенко їде з Тягнибоком у Холодний ЯрУ ці вихідні, 12-13 квітня, в Холодному Яру, що на Черкащині, відбудуться щорічні вшанування борців за волю України різних епох. Як розповів Gazeta.ua організатор заходів, президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, вшанування розпочнуться у суботу в Суботові, що в Чигиринському районі Черкаської області.

Там, в Іллінській церкві, відбудеться панахида за гетьманом Богданом Хмельницьким, Максимом Залізняком, Іваном Ґонтою та їхніми гайдамаками, письменником Юрієм Горлісом-Горським, вояками армії УНР та козаками Небесної сотні Майдану.

«Цього року ми запланували нову подорож — до села Матвіївка Чигиринського р-ну. Звідти відбудеться похід на Вовчий шпиль, де у 1919 – 1920-х роках таборувався полк гайдамаків Холодного Яру. Досі пошуковці знаходять там гільзи й багнети тих часів», — зазначив Коваль.

Біля «Вовчого шпиля» відбудеться молодіжна теренова гра «Холодний Яр-2014».

Водночас, на хуторі Буда відкриється мистецький фестиваль козацької слави, в рамках якого очікуються виступи гуртів «Рутенія» (Київ), «Хорея козацька» (Київ), «ТаРута» (Київ), «Вертеп» (Січеслав) та ін.

Також плануються презентації диску визвольних пісень ХХ ст. «Ми сміло в бій підем» студії «Рутенія» та історичного клубу «Холодний Яр», повісті «Отаман Хмара» Юрія Горліса-Горського. І навіть відбудеться аукціон, на якому можна буде придбати портрет отамана Василя Чучупаки. Його початкова ціна становить 5000 грн.

У неділю урочистості відбуватимуться у селі Мельники, де пройде меморіальний мітинг.

«Ми очікуємо, що участь у заходах братимуть щонайменше кілька тисяч осіб. Серед учасників мають бути Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок, Василь Куйбіда«, — уточнив Роман Коваль.

Згодом біля Гайдамацького ставу відбудеться освячення зброї, а на хуторі Буда — відкриття пам’ятного хреста Небесній сотні.

Крім того, триватиме мистецький фестиваль козацької слави «Холодний Яр-2014». Тут же Роман Коваль представить нову книгу «Медвинське повстання».

«Прошу учасників вшанувань брати із собою квіти, вінки і свічки», — резюмував громадський діяч.

Довідка

Холодний Яр — це 20 сіл і 12 хуторів на площі 30 тис га на правому березі Дніпра. Ця місцевість розташована в межах сучасних Черкаської і Кіровоградської областей. 7 тис га цієї території займає лісове дубово-ясеневе урочище, в центрі якого розташований Мотронинський Свято-Троїцький жіночий монастир. Холодноярське плоскогір’я має діаметр до 3 км, висоту над рівнем моря — 224 м. Назва «Холодний Яр» стала відома завдяки поезії Тараса Шевченка «Гайдамаки» 1841 р. До того часу лісовий масив, що займав велику територію уздовж Тясмину і тягнувся аж до Суботова, мав назву «Мотронинський ліс».

У Холодному Яру багато пам’яток, пов’язаних з Коліївщиною — великим антифеодальним повстанням на Правобережній Україні XVIII століття.

У 1918—1923 роках тут велася боротьба за незалежну українську державу військово-політичною організацією (самопроголошена Холодноярська республіка) на чолі з братами Чучупаками.

от UKRNEWS24