Пт. Апр 26th, 2024

За повноцінної виборчої кампанії Тігіпко міг би обігнати Тимошенко і Порошенка на Донбасі. Можливо на сході їх обігнав би навіть Добкін.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Керівник аналітичних програм в Донецькій обласній організації ВГО «Комітет виборців України» Олександр Клюжев.

«Перелік лідерів на Донбасі був би таким же, як і по усій Україні — Порошенко, Тимошенко, Тігіпко, Добкін, Ляшко. Відбувається зближення електоральних симпатій в різних регіонах, але «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка» завдали шкоди Добкіну і Тігіпку: традиційний електорат ПР не дав їм достатньої кількості голосів. В умовах терористичної загрози і залякування на Донбасі на вибори йшло в основному проукраїнське населення. Ці виборці свідомо ризикували за право бути громадянами України. Проявили справжній героїзм і мужність так само і члени комісій. У Донецьку 25 травня були захоплені в заручники ще 4 члени комісій. Багато комісій продовжували роботу до самого вечора, сподіваючись все-таки отримати бюлетені. Настільки були вмотивовані ці люди. Завдяки ним вибори на Донбасі відбулися. І відбулися саме з таким результатом для Порошенка». 

За його словами, перемога Петра Порошенка запустить переговорний процес з Росією.

«У нового президента є можливості інспірувати широкомасштабну акцію з нейтралізації бандитів. Але без волі Росії АТО доведеться проводити з більш високими втратами з нашого боку. Якщо паралельно з АТО Росія відкличе своїх бойовиків — це стабілізує ситуацію».

Експерт вважає, що зараз вже ні про яку федералізацію на Донбасі говорити не можна.

«У нинішніх умовах місцева еліта повністю дискредитована. Як сторона переговорів вона залишиться, проте на відкуп місцевим елітам Донецьку та Луганську області вже не віддадуть. Ці еліти хотіли добитися кращих переговорних умов з Києвом, але отримали гірші умови в переговорах як з Росією, так і з Києвом. Ніяких ультиматумів з їх боку вже не буде», — зазначив Клюжев.

Есперт впевнений, що хвиля терору піде на спад.

«Так звані «уряди народних республік» на сході — це вже використаний матеріал. У разі досягнення домовленостей між Києвом, Москвою і місцевою елітою усі сторони погодяться з тим, що їм прийшов час піти. Або через прокуратуру, або через відставку з державних посад, або через публічний осуд. Я б не прогнозував масових кримінальних справ. Але вже ніякими лідерами думок навіть у своєму середовищі вони не будуть», — додав Клюжев.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x