Пт. Мар 29th, 2024

Якщо чинний парламент найближчим часом не розпустять, є ризик створення нової більшості за участі колишніх та нинішніх «регіоналів», комуністів. Тому перешкоджатимуть достроковим виборам у Верховну Раду. Про це говорять народні депутати, пише gazeta.ua.

— У парламенті більшість депутатів — це колишні члени Партії регіонів, «регіонали» та комуністи. Їх достатньо, щоб сформувати будь-яку коаліцію, — каже нардеп 34-річний Леонід Ємець.

Бажання колишніх провладних депутатів якнайдовше затриматися в парламентських стінах зрозуміле — за умови перевиборів більшість із них до нової Ради не потрапить. Рівень підтримки як Партії регіонів, так і КПУ впав до критично малого. До того ж у базових для них Донецькій і Луганській областях тривають бойові дії і незрозуміло, чи вдасться там організувати й провести вибори.

Їх політичним супротивникам переживати немає чого, вважають експерти. Очевидно, що й УДАР, який нині асоціюється не лише з Віталієм Кличком, а й частково з новим президентом, і «Батьківщина», лідерка якої, попри невдачу на виборах, має чимало симпатиків, пройдуть до складу нової Верховної Ради.

Опиниться там і «Свобода», оскільки робота її представників у владі довела, що партія вже переросла свій радикальний імідж, здатна займатися реальними справами, пояснює політолог 58-річний Вадим Карасьов:

— »Свобода» здивувала. Причому здивувала в доброму сенсі цього слова. Всі звикли ставитися до неї як до майданно-мітингової, радикальної партії. А вона довела, що може поєднувати гучні заяви, ідеологію з реальними справами. Для України це рідкість.

Також звернув увагу, що в партії є фахові експерти, які підтримують міністрів-однопартійців.

— Це свідчить про те, що партія має гарний кадровий ресурс, є команда. Можна сказати, що «Свобода» стала партією, яка прийшла в українську політику надовго, — додає Карасьов.

Проте чинний парламент, який вочевидь вже не може бути ефективним інструментом для змін у країні, поки що не розпущено. Отже, говорити про шанси політичних сил на нових виборах зарано. Та перезавантаження Ради було передвиборною обіцянкою Петра Порошенка, як і врегулювання ситуації на Сході країни. Зважаючи на останні події, до вирішення другої проблеми підійшли серйозно. Отже, парламент — наступний у ­черзі.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x