Пт. Апр 26th, 2024

Сепаратизм нав'язаний штучно - експертиХвилі сепаратизму, які зараз спостерігають в Східних областях України — спровоковані штучно. Про це під час прес-конференції сказав керівник соціологічної служби Ukrainian Sociology Service Олександр Вишняк, пише gazeta.ua.

«Це штучно спровокована ситуація. Соціально-економічна ситуація в цих регіонах — погана. Ми це бачимо на прикладі порівняння Львова, який є одним із туристичних центрів України, із Донецьком і Луганськом. У Львові багато туристів і місто квітне, Луганськ же має тільки політичних туристів з Росії, і хоче відколотися», — говорить Вишняк.

За сепаратизм і провокування розколів країни треба притягати до відповідальності, вважає Едуард Зейналов з організації «Громадська варта»:

«Кримінальний Кодекс України має три статті, за якими можна притягнути людей за ситуацію, що відбувається. Але на прикладі того ж активіста Топаза ми бачимо, що система непрацює, вона неефективна» — говорить експерт.

«Окремо треба вивчити питання фінансування таких дій. Всі бачили картинки у ЗМІ, коли мітингарям роздають кошти. Буває, до участі в акціях їх заохочують фінансово підприємства, на яких вони працюють. За рахунок чого відбувається це фінансування? » — каже Зейналов.

За словами Олександра Вишняка, люди, які пропагують розкол країни і вимагають федералізації, не розуміють різниці між від’єднанням і незалежністю окремого регіону та входженням до складу іншого:

«90% з тих, хто прагне до федералізації, навіть не знають, що позначає це поняття. Федералізація буває декількох різних видів. Який вони хочуть?».

от UKRNEWS24