Чт. Мар 28th, 2024

Згідно Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію», кожен громадянин чи організація може подати запит у державну службу на отримання певної інформації і у 5-денний термін їй повинні надати ґрунтовну відповідь. Своїми правами скористався народний депутат України Сиротюк Ю.М.

27.03.2014 року він подав депутатський запит до СБУ з проханням забезпечити доступ до архівів СБУ і можливості оприлюднення прізвищ осіб, що співпрацювали з карально-репресивними службами СРСР, перебуваючи на державній службі чи на суспільно значущих посадах.

Посилаючись на Закони України «Про захист персональних даних» та «Про державну таємницю» СБУ відмовило у наданні таких можливостей. Причиною відмови стала ймовірність настання негативних наслідків, що може вилитися у наростанні міжнаціональної ворожнечі, загостренні зовнішньополітичної ситуації, нанесенні шкоди (моральної чи фізичної) конкретним особам та їх родичам, завдати шкоди іміджу державних органів. Таким чином СБУ вважає, що «оприлюднення документів архівів СБУ зі списками осіб, що співпрацювали з органами державної безпеки СРСР і співпрацюють зараз, які перебували і перебувають на державній службі в Україні та інших значущих посадах порушить конституційні права громадян, завдасть шкоди національній безпеці України і не можуть бути розсекречені через закінчення певного часового проміжку».

Але, якщо хочете, то індивідуально можете прийти в Інформаційно-довідковий зал і ознайомитися з доступними архівними документами СБУ.

Така брутальна відмова може свідчити про те, що списки таки серйозні і є чого боятися. Очевидно, громада дуже швидко прозріє, коли дізнається, хто веде її до світлого майбутнього і тоді без третього Майдану не обійтися. На своїй сторінці Facebook, де Юрій Сиротюк виклав лист-відповідь від СБУ, народний депутат вимагає проведення негайної люстрації принаймні кандидатів у Президенти України. Законом, або по факту.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x