Пт. Апр 19th, 2024

Росія зробить усе можливе, щоб не допустити національної автономії кримських татар – експертРосія зробить усе можливе, щоб не допустити створення національно-культурної автономії кримських татар,  це випливає із самої суті її унітарного устрою, натомість Україна  навпаки спроможна таку автономію підтримати  — вважає політичний експерт Костянтин Матвієнко. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ. На його думку, Україна вже повинна при органах виконавчої влади створювати відповідні підрозділи, які б сприяли створенню автономії .

«Кримськотатарська автономія – нормальне право і нормальне прагнення нації в межах України організувати свою національно-культурну автономію», — зазначив він. «РФ буде цьому опиратися, бо якщо кримські татари створять справжню національну автономію для себе, тоді в татар казанських, у народів  Дагестану, Північного Кавказу, бурятів, інших народів РФ виникне питання: чому у кримських татар є справжня автономія, а у нас такої автономії нема. Росія не є державою федеральною – Росія є жорсткою самодержавною унітарною державою. І якщо кримські татари будуть  існувати в інформаційному просторі російського суспільства як автономія – це для Росії просто гострий ніж. Отже, Росія зробить все можливе, щоб такої автономії не було, але Україна, як держава нового соціального  гуманістичного типу, безумовно, має таку автономію розвивати», — наголосив він і додав, що сам Мустафа Джемільов заявив нещодавно про те, що така автономія має бути створена в складі України.

  «І в українських органах виконавчої влади мають бути створені відповідні підрозділи , які б підтримували саме цю автономію, починаючи від друку книжок, підручників кримськотатарською мовою, освіти і закінчуючи безумовно допомогою про право власності на території Криму і інших їхніх прав, які випливають як із загальнолюдських прав, так і з прав і національно-культурної автономії»,   — вважає Матвієнко.

Він зазначив, що Росія натомість буде силою тиснути, щоб не допустити такого процесу. Експерт додав, що навіть якби Кремль хотів допомогти татарам, він цього не зробить, бо будь-яка підтримка національних меншин російською владою означатиме дезінтеграцію самої Росії. Бо в самій Росії, за його словами, є цілий ряд регіонів, які набагато більш суб’єктні, ресурсно забезпечені, ніж Крим, і мають набагато більше підстав для незалежності, ніж кримські татари. «Отже, Росія навіть обіцяючи, ніколи не зможе це виконати», — резюмував він.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x