Чт. Апр 25th, 2024

Звернення Володимира Путіна до сепаратистів з проханням відкласти референдум 11 травня – лише пафосний крок, що має на меті переконати Захід, що він не впливає на бойовиків на сході України і не відповідає за подальшу ескалацію конфлікту в Україні. Про це в ексклюзивному коментарі ІА «7 Днів-Україна» заявив політолог Центру з інформаційних проблем територій НАН України Назар Мазур.

За його словами, сьогоднішнє рішення донецьких та луганських «республіканців» свідчить не про їх самостійність, а про чітке виконання плану Путіна.

«У теперішніх умовах пряма військова агресія Росії проти України може викликати різку реакцію заходу, аж до введення сил НАТО в західні області нашої держави, що ставить світ на межу ІІІ Світової війни, до якої Путін не готовий. Тому, він прагне, щоб в Україні почалася повномасштабна громадянська війна, де російські диверсійні групи будуть лише частиною різноманітних «народних ополчень, а Заходу буде важко довести пряму участь російських військ у конфлікті», – підкреслив політолог.

«Для реалізації цього сценарію, необхідно якнайбільше провокацій, які можуть розколоти українське суспільство. Референдум 11 травня на Донбасі може стати справжньою «червоною ганчіркою» для проукраїнської частини місцевих мешканців, яких у цих областях абсолютна більшість. Якщо сепаратисти проголосять, що за незалежність Донецької та Луганської народних республік проголосувало більшість населення областей, проукраїнські активісти вийдуть захищати свої інтереси за прикладом Одеси і Харкова», – вважає Назар Мазур.

«Саме відкритий збройний конфлікт між прихильниками «республік» та проукраїнським населенням Донбасу є основним завданням референдуму 11 травня. Він може розпалити ту громадянську війну в Україні, про яку мріє Путін: щоб українці стріляли в українців», – зауважив експерт.

«Лише за умови громадянської війни в Україні, Володимир Путін зможе виконати «мету свого життя» – підняти російський «триколор» над «матір’ю міст руських» – над Києвом», – підсумув Назар Мазур.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x