Пт. Апр 26th, 2024

Путін Обамі: У всьому винна Україна або Компромісу не будеПрезидент Росії Володимир Путін зателефонував президенту США Бараку Обамі, щоб обговорити пропозицію США щодо дипломатичного врегулювання кризи в Україні, яку Державний секретар США Керрі раніше передав голові МЗС Росії Лаврову.

Про це йдеться у прес-релізі Білого Дому, передає Голос Америки.

«Президент Обама запропонував Росії викласти конкретну відповідь на пропозицію США письмово, і президенти погодились, що Керрі та Лавров зустрінуться для обговорення подальших кроків», — повідомляє заява.

Обама підкреслив у розмові із Путіним, що США продовжують підтримувати дипломатичний шлях виходу з кризи, тісно консультуючись з урядом України з тим, щоб підтримати народ України та з метою де-ескалації кризи.

«Обама чітко заявив, що це можливо лише, якщо Росія відведе війська та не вдаватиметься до кроків, які ще більше порушують територіальну цілісність та суверенітет України. Президент Обама підкреслив, що США відкидають порушення територіальної цілісності та суверенітету України, які Росія вже здійснила», — зазначається в прес-релізі.

Свій виклад розмови також опублікували у Путіна.

Згідно з сайтом президента Росії, Путін звернув увагу Обами на розгул екстремістів в Україні, які безкарно «скоюють акти залякування щодо мирних мешканців, владних структур, органів правопорядку в різних регіонах та Україні».

«У цьому контексті російський лідер запропонував розглянути можливі кроки міжнародного співтовариства з сприяння стабілізації ситуації. Було досягнуто домовленності, що в найближчий час конкретні параметри такої спільної роботи будуть обговорені керівниками зовнішньополітичних відомств Росії та США», — повідомляє сайт Володимира Путіна.

«Президент Росії також привернув увагу до фактичної зовнішньої блокади Придністров’я, яка призводить до відчутного ускладнення умов життя мешканців регіону, заважає їх пересуванню, нормальній торговельній та економічній діяльності. Було підкреслено, що Росія виступає, за справедливе та всеохоплююче врегулювання придністровської проблеми, зацікавлена у ефективній роботі чинного переговорного формату «5+2», — повідомляє сайт Кремля.

Деякі експерти вже прокоментували розмови президенті Росїі та США.

Так, за словами журналіста Олівера Булоу, зміст розмов Обами та Путіна не вказує на можливість компромісу.

«Тож Обама хоче, щоб Путін пішов з Криму. Путін хоче «захистити» Придністров’я. Не можу побачити, де тут взятись компромісу», — пише журналіст у Twitter.

Він також відзначив «якщо Путін візьметья допомагати Придністров’ю, з європейським балансом пост-1991 буде покінчено».

“Ми вже зашкодили його (Путіна) економіці, і дякувати за це він має лише власним діям. Ми зробимо подальші кроки, які ще більше зашкодять Росії, ізолюють її від решти світу дипломатично, економічно та у військовому сенсі. Нині на розгляді чимало планів”, – заявила заступниця речниці державного департаменту США Марі Гарф.

«Питання не у території Криму. Питання у його намаганні закріпити свої позиції у себе дома і унеможливити народні протести, як відбулись на майдані. Він намагається відновити цю стару ідею Російської імперіїÂ  і знищення свого сусіда Україну і у випадку втрати контролю над Києвом унеможливлення ефективного партнерства України з Європейським Союзом та НАТО», — переконаний віце-президент Атлантичної Ради Деймон Вілсон.

За повідомленням агенції EuroNews, Кремль оголосив своєю власністю усі захоплені українські військові бази в Криму. При цьому Путін наказав передати Україні озброєння і техніку тих підрозділів, які залишились вірними присязі. Діями своєї армії на півострові він залишився задоволеним, хоча раніше Москва заперечувала свою військову присутність в Криму.

“Останні події в Криму стали серйозним іспитом. Вони продемонстрували якісно нові можливості наших збройних сил і високий моральних дух особового складу”, – заявив Володимир Путін.

Міныстерство оборони України спростувало заяви російської сторони про повне виведення українських військових з Криму. До того ж, досі у полоні у росіян перебуває капітан 2-го рангу В‘ячеслав Дем‘яненко.

Тим часом Росія хоче денонсувати угоди про базування Чорноморського флоту на півострові. В українському МЗС заявили, що у такому разі флот перебуватиме в Криму незаконно.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x