Чт. Апр 18th, 2024

У Луганську і Донецьку 11 травня відбудеться політична акція, яку назвуть референдумом, хоч жодним його вимогам вона не відповідатиме.

Про це сказав голова Комітету виборців України Олександр Черненко в ефірі Громадського телебачення, передає кореспондент Укрінформу.

«Не знаю, що відбуватиметься, але точно не референдум. Тобто буде, можливо, якась політична акція, яку нарікуть референдумом», — зазначив голова КВУ.

Він нагадав про Крим, де теж був незаконнний референдум, але там була, принаймні, ілюзія дотримання процедури. «Сьогодні в Донецькій, Луганській областях навіть не переймаються створенням такої ілюзії… Я думаю, що відкриють кілька показових дільниць для російських телеканалів, де буде висока — в лапках — явка, активність, де сидітимуть нібито члени комісії. Знімуть цей процес і скажуть: Луганщина і Донбас голосують — і от вам, будь ласка, результати», — сказав Черненко.

Голова КВУ прогнозує, що «завтра явку намалюють у Луганську і Донецьку не менше 70%, але реально прийде півтори каліки».

Як повідомляв Укрінформ, на підступах до Слов’янська (Донецька область) українські силовики затримали групу озброєних терористів, які везли картонні коробки з уже використаними бюлетенями для голосування на так званому «референдумі» 11 травня. На усіх бюлетенях були проставлені відмітки в графі «Так» за підтримку незалежності так званої «Донецької народної республіки».

Раніше СБУ перехопила спілкування сепаратистів з їх кураторами в Москві. Бойовики пояснюють, що не можуть провести чесний референдум, на що з Росії закликають «малювати» його результати будь-якими способами.

Водночас в адміністрації Донецької області повідомили, що бойовики готуються захопити 80 шкіл для проведення свого псевдореферендуму.

У сусідній Луганській області сепаратисти погрожують директорам шкіл розправою за відмову надати їм приміщення для голосування 11 травня.

Нагадаємо, проросійські озброєні сепаратисти, які розхитують ситуацію в Україні, заявили про свої наміри провести 11 травня в Харківській, Луганській і Донецькій областях референдуми про відокремлення від України. У п’ятницю лідери сепаратистів у Харкові зазначили, що не готові організовувати голосування у зазначену дату.

МЗС України, країни Заходу та впливові міжнародні організації засудили будь-які ініціативи щодо проведення подібних плебісцитів, назвавши їх незаконними та неправомірними. При цьому міжнародне співтовариство прямо пов’язує дії проросійських сепаратистів із кремлівськими сценаріями дестабілізації обстановки в Україні.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x