Ср. Апр 24th, 2024

Генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссен на засіданні у Брюсселі ствердив, що Росія є ворогом, а не партнером. Про це журналісти PoloNews дізналися з повідомлення NaTemat.pl

Андерс Фог Расмуссен не сумнівається в тому, що на Західний світ чекає період нової холодної війни.

— Військова агресія Росії в стосунку до України є одним із найповажніших кризисом у Європі від часів падіння берлінської стіни. Наше бачення цілісної та вільної Європи було зміненим, – сказав Андерс Фог Расмуссен в Брюселі. В досить жорстких словах генеральний секретар НАТО підкреслив також те, що прийшов час «припинити спільні інтереси з Росією», хоч до цього часу багато членів із Північноатлантичного Альянсу мали з цією країною спільні справи та проекти.

— Криза, що відбувається в Україні є наступною тяжкою і вирішальною подією, що також є небезпечним. Це такий дзвінок застереження для всіх нас, і не тільки в Європі, але й на цілій Євроатлантичній території – додав Расмуссен. Але вже за хвилину, він не залишив ніяких ілюзій щодо того, що для його організації є ясним той факт, що це попередження вже не буде мати ніякого впливу на Росію.

Генеральний секретар пригадав, що сьогодні вже не маємо права забувати про те, що набагато раніше до сьогоднішнього конфлікту в Україні, сталося в Придністров’ї, в Осетії та Абхазії. «Тим чинником, що поєднує всі ці конфлікти, є велика держава, яка бере на себе повноваження одностороннього рішення щодо написання нових міжнародних правил. З дня га день і за власними правилами» – вказав Расмуссен

Але НАТО не діє лише на рівні слів. Голова союзу представив три нові приоритети діяльності НАТО. Це передусім «підтвердження зобов’язань членами щодо спільної оборонної політики», наступним пріоритетом є – зміцнення України з ціллю забеспечення безпеки в регіоні. Третім же пріоритетом – вже згадана на початку – ізолювання Росії та припинення з ціює державою дотеперішніх відносин. «Але двері до політичного діалогу залишаться й надалі відкритими» – підкреслив політик.

Холодна війна чи гарячі стосунки

Та з втіленням у життя третього пункту будуть мати особливі проблеми найважливіші члени НАТО, тобто Німеччина та Франція. Протягом останніх двох декад Берлін був проросійські налаштований. Натомість, Франція вирішила заробити на модернізації російської армії. Якби конфлікт в Криму вибухнув дещо пізніше, то Володимир Путін міг би висадити свій десант на кримське узбережжя вже з вироблених у Франціїї кораблів типу Mistral.

Можливо тому, під тиском НАТО шеф французької дипломатії Лоран Фабіус, декілька днів тому почав погрожувати, що у світлі розвитку подій в Україні — Франція може розглянути про розірвання договору для Російської десантних судів. Однак, міністр оборони Жан-Ів Ле Дріан поспішив заспокоїти Кремль.

— Ми відкладаємо рішення про анулювання контракту на продаж Росії суден Mistral до жовтня — поінформував він про це в той час, коли Україна втратила наступну базу в Криму, а російські війська здійснили штурм на корвет «Тернопіль».

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Кирилл Шишкин
Кирилл Шишкин
10 лет назад

Очень интересный перевод с английского на украинский получился…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x