Чт. Апр 25th, 2024

Місцеву владу обиратимуть громадиКабінет Міністрів схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Таким повідомленням розпочав урядовий брифінг-презентацію віце-прем’єр-міністр –— міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, пише ukurier.gov.ua.

Готували урядовці цей документ майже місяць — за основу взяли напрацювання від 2009 року. Головна мета концепції полягає в децентралізації влади і розширенні повноважень територіальних громад. На переконання Володимира Гройсмана, саме на рівні громад можливо надати якісні та доступні адміністративні, соціальні та інші послуги. А ще — встановити інститути демократії, задовольнити інтереси українців в усіх сферах їхньої життєдіяльності на конкретній території. І найголовніше, таке нововведення допоможе узгодити інтереси держави й територіальних громад.

«Передбачається зміна системи управління на обласному та районному рівнях. Зараз обласні державні адміністрації беруть на себе всі виконавчі функції. Фактично, це монопольна влада держави на територіях. Голів адміністрацій призначають, і громада не може вплинути на такі рішення, — зазначив високопосадовець. — Призначенці з Києва — це не та ефективна модель, якої ми прагнемо. Ми хочемо, щоб виконавчу владу на територіях, в областях, в районах формували за рахунок виборчого процесу». Тож відтепер виконавчі органи влади на обласному й районному рівнях самі формуватимуть обрані ради депутатів, а на плечі адміністрацій, які перейменують в префектури, ляжуть виключно функції контролю.

Реалізувати цю концепцію планують у два етапи. Упродовж 2014 року остаточно сформують необхідну законодавчу базу діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. В документах пропишуть повноваження та їх ресурсне забезпечення. А з 2015 по 2017 роки органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади зазнають інституційної реорганізації. У цей період пройдуть і місцеві вибори з урахуванням нової моделі роботи.

«Концепція є консенсусним рішенням, попередньо погодженим з усіма облрадами, міськими радами, асоціаціями органів місцевого самоврядування, зовнішніми і внутрішніми експертами. Документ схвалено Радою Європи, він відповідає засадам Європейської Хартії місцевого самоврядування, — резюмував Володимир Гройсман. — Тепер ми маємо основу для подальших дій і вже найближчим часом винесемо на розгляд уряду перші законопроекти».

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x